Благоевград, Сандански и Симитли са били забранени зони за посещение от чужденци при комунизма

14 Април 2017 | 08:48
0 коментара
Общество

В средата на 60-те години на миналия век комунистическият режим на БКП в България е въвел нова специална забранителна зона за западни дипломати, а така също и за чужденци.

Това разкриват архивни документи на МВР-ДС, един от които desebg.com публикува онлайн. Той представлява циркулярна нота на вътрешното министерство до дипломатическите мисии от юни 1964 г. С нея е отменена идентична нота от 1956 г.

С новия документ са посочени три крайгранични зони, в които присъствието на западни дипломати и чужденци е абсолютно забранено.

Ограничителните зони за по западната, южната и източна граница. Въведена е и още една зона, която не е гранична, в която също е забранено преминаването на чужденци. Това е Котленският проход.

Интерес представлява източната гранична зона, в която влизат много курортни селища по черноморското крайбрежие – източно от панорамния път, свързващ Бургас, Поморие, Несебър, Обзор, Варна, Балчик, Каварна.

Разрешено е само отклонението – курорта Златни пясъци и Слънчев бряг с право на престой в курортните селища.

Документът е включен в електронния вариант на сборника „Държавна сигурност – войникът на партията” на Комисията по досиетата, 2015 г.

Добавете Вашия коментар

TOP