Благоевград с една от най - дългите листи за съветници в страната

25 Октомври 2019 | 14:29
0 коментара
Любопитно

Най-голямата листа за общински съветници е в София, следвана от Пловдив, Благоевград и Шумен.

Общият брой на избирателите е малко над 6,227 млн. души, чужденците от ЕС с право на глас и с адрес у нас са 770.

Кандидатите, които ще се борят за местната власт са общо 36 251.

12 кандидати за кметове ще се борят за гласовете на над 67 000 избиратели пък в Благоевград.

За предстоящите избори в общината са сформирани 146 секционни избирателни комисии, в това число и секции в Областна служба „Изпълнение на наказанията“ – Благоевград, сектор „Арести“, в четири болнични заведения, както и в Центъра за психично здраве.

Образувана е и подвижна избирателна секция с кутия за хората с трайни увреждани.

50 от секционните избирателни комисии са приспособени за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването.

Справка в регистъра на жалбите и сигналите на страницата на Общинска избирателна комисия – Благоевград показва, че до този момент са подадени 6 такива. 4-ри от тях са жалби, част от които касаят наличие на плакати на по-малко от 50 метра от секционното помещение в изборния ден оставена за сведение, заличаване на регистрацията и други. 2-та сигнала се отнасят до заличаване на регистрация на кандидат поради невалидна адресна регистрация и сигнал за неправомерно извършена регистрация по настоящ адрес - оставен за сведение.

Общия броя на бюлетините, които са осигурени за избора на кметове е 73 хил., толкова са налични и за избор на общински съветници.

Освен за кмет на Община, на 27 октомври жителите на 13 села в благоевградско ще избират кметове на кметства, като в част от селата има само по един регистриран кандидат.

Това са: Изгрев, Бело поле, Бистрица, Българчево, Еленово, Лешко, Марулево, Падеш и Логодаж.

В Дъбрава кандидатите за кмет са четирима.

В Покровник и Рилци има по двама регистрирани кандидат-кметове.

Освен това 28 политически формации, сред които партии и коалиции и един независим кандидат ще се борят за 41 места в Общински съвет – Благоевград.

Общия брой на кандидатите за общински съветници е 563.

Добавете Вашия коментар

TOP