Благоевград пак в топ 10 на най-мръсните градове, за 5 г.

07 Януари 2023 | 12:32
0 коментара
Общество
Благоевград пак в топ 10 на най-мръсните градове, за 5 г.

Благоевград и тази година влезе в топ 10 на градовете в страната с най-замърсен въздух. Според ежедневния бюлетин на Изпълнителната агенция по околната среда от първия ден на 2023 г. градът е с превишение концентрацията на фини прахови частици във въздуха. На 1 януари то е било 1,26 пъти над допустимите норми от 50.0 мг/куб.м, на 2 януари превишението е било1.23 пъти, на 3 януари – 1,23 пъти. По технически причини до снощи нямаше информация за 4 януари.

Наред с Благоевград в таблиците с превишенията се повтарят само Бургас, Варна, Горна Оряховица, Видин, Плевен, Пловдив и София. Стара Загора се появи само веднъж в черната статистика заради ремонт на ВиК съоръжение.

Аналогични бяха стойностите на замърсеност в Благоевград и през зимите на предходните 5 години.

Въпреки необичайно топлото начало на годината еколозите са категорични – причина за превишенията на стойностите на фини прахови частици е използването на твърдо гориво в битовия сектор и емисиите от автомобилния транспорт. Според РИОСВ – Благоевград „битовото отопление” представлява 76,7% от замърсяването на въздуха в града, следвано оттранспорта (20%)ипромишлеността (3,4%). При 17 градуса в началото на януари, когато печки се палят много рядко, и липсата на всякаква промишленост в града обаче излиза, че в преобладаващата си част за замърсения въздух виновникът е автомобилният транспорт.

Той обаче липсва в мерките, които през 2018 г. ОбС – Благоевград прие в „Актуализация на общинска програма за качество на атмосферния въздух и достигане на установените норми на фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди на територията на община Благоевград, с период на действие 2019-2023 г.“. В нея бе начертан план до 2023 г. да се обновят общите части и да се санират многофамилни жилищни сгради, да се ограничат източниците на фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди, да се подменят стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства на твърдо гориво. Благоевград по-късно стана първенец по брой санирани жилища, но видимо това по никакъв начин не се е отразило на чистотата на въздуха и по тази причина документът остава само едно добро пожелание с неясна идея как би могло да се стигне до положителни резултати.

Видимо не е сработила и идеята на бившия кмет Румен Томов, чиято първа заповед като градоначалник на Благоевград през 2019 г. беше за налагане на глоба от 4000 лв. на всеки, който умишлено изгаря опасни отпадъци и замърсява въздуха. Тогава общинската администрация обяви, че поема пълен контрол над нерагламентираното изгаряне на всякакви видове отпадъци и ще гони нарушителите до дупка. Проверка на „Струма“ с вчерашна дата показа, че до момента в Благоевград няма нито една наложена глоба за горене на боклуци. Няма обаче и подадени сигнали, уточниха от новата управа.

Добавете Вашия коментар

TOP