Благоевград отново на избори! ОИК прекрати правомощията на кмета Румен Томов

29 Април 2020 | 00:03
1 коментара
Политика

В Благоевград предстоят предсрочни избори за общински кмет. Това стана ясно във вторник, след заседание на Общинската избирателна комисия, което продължи над 3 часа.

Точно в 18.00 часа в зала № 5 при спазването на строги епидемиологични мерки, заради въведеното извънредно положение, се събраха всичките 13 членове на комисията, от които по 4-ма бяха представителите на ПП ГЕРБ и БСП, 2-ма на "Обединени патриоти" и по 1 на ПП „Демократична България”, ДПС и ПП "Воля". След час и половина дискусия бе приет дневния ред на заседанието, въпреки че дебатите как точно да протече то бяха оспорвани.

Председателят на комисията адв. Мартин Бусаров представи на вниманието на присъстващите проект на решение, с което предложи предсрочно да бъдат прекратени пълномощията на инж. Румен Томов, обявен за кмет на Община Благоевград. От БСП отказаха да присъстват на гласуването, което не попречи, защото за кворум бе необходимо да се съберат и гласуват поне 7 от членовете на комисията, а реално те бяха 9. Всички от присъстващите упражниха правото си на глас и гласуваха „За” предсрочно прекратяване пълномощията на инж. Румен Томов. Така от 28 април с решение № 304 инж. Румен Георгиев Томов вече не е кмет на Община Благоевград.

След края на заседанието самият той, заедно със заместник-кметът Ясен Попвасилев напуснаха сградата на Общината. Пред журналисти на въпрос как ще коментира решението на Общинска избирателна комисия – Благоевград инж. Румен Томов отговори: „Решението на Общинска избирателна комисия – Благоевград е политическо. Както винаги съм казвал – последните няколко решение са чисто политически. Борбата продължава. Аз не случайно съм се кандидатирал като кмет на Благоевград, имайки точно тази идея, че тези практики трябва да се прекратят. Демокрацията трябва да съществува преди всичко. Без партийни поръчки и без натиск върху хората – да променят решение”. Той добави, че в близките дни ще даде пресконференция, на която ще обяви какви са бъдещите му намерения.

Адвокат Мартин Бусаров, председател на Общинска избирателна комисия – Благоевград пък заяви, че няма да отговаря на обвинения. „Всичките колеги, които гласувахме това решение за прекратяване се обединихме около едно важно нещо, което искам да подчертая – имаме получено писмо в Общинска избирателна комисия – Благоевград с указания от Административен съд – Благоевград. Имаме влезли в сила съдебни решения. Единственото възможно действие на Общинска избирателна комисия – Благоевград бе да изпълним решението на съда. Подчертавам – действахме в условията на обвързана компетентност, тоест възпроизведохме мотивите съдът в нашето решение. Нека бъде ясно на всички, че не Общинска избирателна комисия – Благоевград е виновна за отстраняването на инж. Румен Томов, а неговото нарушение на императивни норми на ЗМСМА, с което Ви моля да не спекулираме повече по темата има или няма политическо решение на ОИК”, допълни адв. Бусаров.

Още утре решението на Общинска избирателна комисия – Благоевград ще бъде изпратено на председателят на Общински съвет – Благоевград, който трябва да насрочи извънредно заседание в най-кратки срокове, на което да бъде избран временно изпълняващ длъжността кмет на Община Благоевград до провеждането на местните избори.

Междувременно до Централна избирателна комисия ще бъде изпратено копие от решението на Общинска избирателна комисия – Благоевград, като в седем дневен срок те ще трябва да уведомят президента на Р България Румен Радев, който следва да издаде указ с насрочването на дата за провеждането на нови избори за кмет на Благоевград.

Как се стигна до отстраняването на инж. Румен Томов от кметския пост?

Столът на кмета на Община Благоевград инж. Румен Томов се разклати, след като тричленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение № 104 от 22 януари 2020 година по административно дело № 1343 от 2019 година на Административен съд – Благоевград. С решението си Административният съд в Благоевград отмени решението на Общинска избирателна комисия - Благоевград №300-МИ/20.12.2019 година, с което бе отхвърлено искане за предсрочно прекратяване на мандата на кмета на Община Благоевград.

Всичко, свързано с казуса „Томов“, започна на 10 декември 2019 година, когато бившият кмет на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов подаде сигнал до Общинска избирателна комисия – Благоевград. В жалбата си той посочи, че спечелилият местните избори миналата година инж. Румен Томов е нарушил нормата на чл. 41, ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). Твърдението на д-р Камбитов бе, че Румен Томов не предприел действия за прекратяване на дейността и не е заличил свое ЕТ в законоустановения срок.

Ден по-късно, тоест на 11 декември 2019 година, Общинска избирателна комисия – Благоевград проведе заседание, на което се запозна с процесния сигнал. С протоколни решения бяха одобрени писма до Агенция по вписванията, Търговски Регистър и регистъра на ЮЛНЦ, както и до общински съвет на община Благоевград. Бе изискана информация, относно това дали в срока по чл. 41, ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), Румен Томов е предприел действията по прекратяване на дейността си като едноличен търговец, както и дали е уведомил писмено за тези свои действия Общински съвет на община Благоевград.

На 12 декември 2019 година във входящия регистър на Общинска избирателна комисия - Благоевград е заведено писмо от Общински съвет - Благоевград, от което става ясно, че Румен Томов не е подавал писмено уведомление по реда на чл. 41 ,ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), в установения срок. Не е налице документ, от който да бъде предоставено заверено копие, след направена справка в деловодната програма на общински съвет, не е открита информация за изпратено писмено уведомление, липсва история в деловодната програма.

На 13 декември 2019 година във входящия регистър на Общинска избирателна комисия - Благоевград е заведено писмо и от Агенция по вписванията,Търговски Регистър и регистър на ЮЛНЦ, към което са приложени заверени копия и документи за вписани обстоятелства за периода 01 януари 2008 – 04 декември 2019 година по партидата на едноличния търговец Румен Томов, от което е видно, че към 04 декември 2019 година по партидата на фирмата му няма подадено заявление по образец за заличаване на ЕТ.

На свое заседание на 16 декември 2019 година Общинска избирателна - Благоевград одобри с протоколно решение писмо до Румен Томов, в качеството му на обявен за избран за кмет на Община Благоевград, с което му бе дадена възможност да изрази писмено възражение по така подадения сигнал и отпочналото административно производство по предсрочно прекратяване на пълномощията му.

На 18 декември 2019 година във входящия регистър на Общинска избирателна комисия - Благоевград е заведено уведомление от Румен Томов, с което се уведомява, че едноличния търговец (ЕТ) вече е заличен от Търговския регистър.

На 19 декември 2019 година във входящия регистър на Общинска избирателна комисия - Благоевград е заведено писмено възражение от Румен Томов, в качеството му на кмет на Община Благоевград, с което мотивирано възразява срещу сигнала, подаден от Атанас Камбитов. Към възражението са приложени и документи, за които Румен Томов твърди да доказват, че съответно Общинска избирателна комисия - Благоевград и Общинския съвет на Община Благоевград са надлежно уведомени, в срока по чл. 41, ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), за предприетите от него действия по прекратяване на дейността на неговото ЕТ. Към писменото възражение е приложена относима, според Румен Томов, съдебна практика, от която същият извлича своите възражения за неоснователност и недоказаност на сигнала.

На 20 декември 2019 година, след като разгледа всички относими документи Общинска избирателна комисия - Благоевград, обсъди подаденото писмено възражение от Румен Томов в едно с приложените към него документи, и след проведена дискусия с изложени аргументи, Общинска избирателна комисия - Благоевград проведе гласуване, при което „За“ предсрочно прекратяване на пълномощията на обявения за избран за кмет на Община Благоевград Румен Томов, гласуваха общо 4 (четири) члена - Мартин Бусаров, Биляна Петачка, Елена Панчева, Стоян Терзийски. „Против“ гласуваха 9 (девет) члена – Йордан Симонски, Вилислав Балев, Мустафа Сирачки, Илия Милев, Елеонора Атанасова, Александра Стоянова, Владимир Вачев, Светослава Терзиянова-Михайлова, Милена Велкова.

В резултат на проведеното гласуване и на основание чл. 87, ал. 1, т. 1 във връзка с т. 30 от Изборния Кодекс, чл. 463 от Изборния кодекс и във връзка с Решение 1685-МИ от 20 ноември 2019 година на ЦИК, при спазване на законоустановения кворум Общинската избирателна комисия – Благоевград реши да откаже да прекрати предсрочно пълномощията на Румен Георгиев Томов, обявен за избран за кмет на община Благоевград.

Решението подлежеше на обжалване пред Административен съд- Благоевград по реда на чл. 459 от Изборния кодекс. Точно това последва. Четири партии – ГЕРБ, МИР, Нова алтернатива и Свобода, които взеха участие в изборите за местна власт в Благоевград, подадоха жалби, с които поискаха съда да отмени решението на Общинска избирателна комисия – Благоевград.

На 14 януари 2020 година съдя Димитър Узунов даде ход на делото. В рамките на заседанието бяха изслушани всички заинтересовани страни –партиите ГЕРБ, МИР, Нова Алтернатива, Свобода, адвокат Мила Кривачка, която бе процесуален представител на кмета инж. Румен Томов и адвокат Мартин Бусаров, председател на Общинска избирателна комисия – Благоевград, които имаха възможността да представят своите становища.

На 22 януари 2020 година Административен съд – Благоевград излезе със свое решение, според което отмени като незаконосъобразно Решение № 300-МИ/ 20.12.2019 г. на Общинска избирателна комисия – Благоевград, с което комисията отказа да прекрати предсрочно пълномощията на Румен Томов, обявен за избран за кмет на община Благоевград. Със съдебния акт Административен съд – Благоевград от 22 януари 2020 година, същия се произнася по жалбите на ПП ГЕРБ и ПП МИР. Съдът остави без разглеждане жалбите на ПП „Нова алтернатива“ и ПП „Свобода“, тъй като същите нямат представители в ОбС – Благоевград и като такива, според Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), нямат интерес и не са активно легитимирани да обжалват решението на Общинска избирателна комисия – Благоевград.

На 16 април 2020 година Върховен административен съд остави в сила решение № 104 от 22 януари 2020 г. по административно дело № 1343 от 2019 г. на Административен съд – Благоевград. Административно дело № 2420 от 2020 година беше образувано пред ВАС по касационни жалби на ОИК – Благоевград и на избрания за кмет на община Благоевград инж. Румен Томов срещу решението на Административен съд – Благоевград.

Съгласно чл. 41, ал.3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация в едномесечен срок от обявяването на изборните резултати, съответно от приемането на решението на общинския съвет, лице, което при избирането му за кмет заема длъжност или осъществява дейност по ал. 1, предприема необходимите действия за прекратяване на дейността и/или за освобождаването му от заеманата длъжност и уведомява писмено за това председателя на общинския съвет и общинската избирателна комисия.

Нарушаването на изискването за предприемане на необходимите действия за прекратяване на дейността като ЕТ от страна на избрания за кмет на община Благоевград е достатъчно основание за прекратяване на мандата. Видно от доказателствата по делото избраният за кмет на община Благоевград е предприел действия по заличаване на ЕТ от търговския регистър и такова заличаване е настъпило, но действията за това са извън срока по чл. 41, ал.1 ЗМСМА, който започва да тече от 4 ноември 2019 година, уточниха от Върховен административен съд – Благоевград."Фокус"

Добавени коментари

Честито публикува:
29 Април 2020 | 06:57
ako nkoi tysi dobyr advokata da si naeme advokat gebova mngo e dobra tq dokara tomov do tuk

Добавете Вашия коментар

TOP