Благоевград отново на дъното по заплати в страната

16 Октомври 2023 | 13:03
0 коментара
Бизнес
Благоевград
Благоевград отново на дъното по заплати в страната
Повече от половината работодатели у нас през тази година са повишили заплатите с до 10%. За миналата година ръстът е бил 14-15 на сто. Очертава се като тенденция работодателите да планират ръст на възнагражденията с около 10 на сто.Данните са от проучване на консултантска компания, в която са се включили 350 фирми.

Най-голям е ръстът в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе и Пазарджик. В градовете Видин, Кюстендил, Благоевград, Хасково и Смолян възнагражденията остават до два пъти по-ниски.

Столицата привлича повече чуждестранни инвестиции и мултинационални компании. Такива компании вече се ориентират и към други големи градове, отбеляза пред БНР Полет Живина – експерт "Проучване на възнагражденията" в компанията, провела проучването.

Българската икономика се опитва да реализира догонване спрямо европейските заплати. Демографският проблем у нас обаче остава съществен, защото води до по-малко предлагане на пазара на труда и покачване на цената на работната ръка, поясни Живина.

88% от компаниите предоставят бонуси на служителите си, става ясно още от проучването. Сред бонусите са такива за препоръка на друг служител, както и за лоялност – дългосрочно оставане на работа в съответната фирма.

Все повече компании полагат грижа и за психичното здраве на служителите си, отчитат провелите проучването. Както за работодателите, така и за служителите това става все по-важно, наред с физическото здраве и балансът личен живот - работа.

Средно 25 дни е максималният платен отпуск.

На българския пазар навлизат т.нар. гъвкави придобивки – още един начин компанията да покаже, че цени индивидуалните нужди на служителите си, подчерта Полет Живина и даде примери - ваучери за храна или карта за спорт, или пък избор между допълнително здравно осигуряване и добавка за транспорт.

Хибридният модел на работа – присъствено и дистанционно, както и гъвкавото работно време, генерират все по-голям интерес от страна на търсещите работа. Все повече хора, които гледат обяви за работа, оценяват предимството на гъвкавото работно време, коментира Живина пред БНР.

Добавете Вашия коментар

TOP