Благоевград отдаде почит към паметта на Гоце Делчев

05 Май 2023 | 08:01
0 коментара
Култура
Благоевград
Благоевград отдаде почит към паметта на Гоце Делчев

Думите на Гоце Делчев „Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите” носят своето пророческо послание и в наши дни. Точно 120 години след гибелта на непрежалимия син на Майка България благоевградчани сведоха глава пред живота и делото на революционера. 

Възпоменателното събитие започна с шествие от Съдебната палата в Благоевград. То бе предвождано от представители на Регионален клуб „Традиция“, сдружение „14-ти пехотен Македонски полк“ и фолклорен състав „Ритмика“. В шествието се включиха и официалните гости, сред които бяха председателят на Народното събрание Росен Желязков, кметът на Община Благоевград Илко Стоянов, председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков и общински съветници.

Участниците в инициативата стигнаха до паметника на революционера, намиращ се на площад „Македония“, където именно председателят на Народното събрание Росен Желязков прие почетния караул. Последваха слова, посветени на Гоце Делчев, от кмета на Община Благоевград Илко Стоянов и председателя на Народното събрание Росен Желязков.  

„Яворов описва Гоце Делчев като хайдушко божество не, защото той е искал да бъде обожествяван, а защото с делата си е станал това, което е дало основание да се счита за втория апостол на българското национално освободително движение“, каза Желязков. 

Веднага след това бяха положени венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев, разположен на площада, от: 

Председателят на Народното събрание Росен Желязков, министър – председателят Гълъб Доневм кметът на Благоевград Илко Стоянов, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, областният управител Стоян Христов, командирът на Трето бригадно командване полк. Митко Балтов, представители на  политически партии, общественици и граждани.

Десетки граждани, представители на общинска и областна администрация, общински съветници, духовници, представители на културните и образователните институции в града и общественици се събраха, за да почетат 120-та годишнина от смъртта на великия българин – революционер, посветил живота и делото си на освобождението на българските земи, оставени под турско робство след Берлинския конгрес – Гоце Делчев.

Бяха припомнени и кратки биографични данни за националния ни герой.

Георги (Гоце) Николов Делчев е един от най-значимите български революционери.

Той е водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация.

В началото на май 1903 година, на път за среща с водачите на Серски революционен окръг, четата на Гоце Делчев попада в обкръжение в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е съвипускник на Гоце Делчев, през нощта на 3 срещу 4 май блокира селото по сигнал, че там нощуват комити.

Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът е неуспешен. След еднодневно сражение с превъзхождащата ги войска Гоце Делчев пада убит.

Добавете Вашия коментар

TOP