Благоевград отбелязва днес 135 години от основаването на Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий”

11 Май 2015 | 09:03
0 коментара
Общество
Благоевград отбелязва днес 135 години от основаването на Националната хуманитарна гимназия  Св. св. Кирил и Методий”

Поредица от мероприятия съпътстват 135 - годишнината от основаването на Българската мъжка гимназия в Солун, която отбелязва Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” в Благоевград, съобщиха от пресцентъра на общината.

Изложби, концерт, конференции, рецитали са само част от проявите, които днес са подготвили ученици и учители от учебното заведение. Кулминацията на честванията е концерт- спектакълът „ Като феникс от пепелта…”, който ще се проведе от 18:00 часа днес в зала „Пейо Яворов”.

Началото на празничния ден ще бъде поставено в централното фоайе на училището от 8:30 часа с „Час по България” , изнесен от осмокласници, които ще разкажат историята на Солунската гимназия. В деня на светите равноапостоли Константин-Кирил и Методий, програмата ще продължи с тържествен педагогически съвет в зала „22-ри септември” от 14:00 часа.

Ученици, бивши възпитаници на гимназията, учители и граждани ще положат цветя пред паметниците на Кирил и Методий и на Кузман Шапкарев в двора на НХГ от 16:30 часа. Ще бъде отслужено и тържествено богослужение и освещаване на училищното знаме. Финалният щрих ще бъде поставен от шествие, полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев и грандиозен концерт в обновената зала „Пейо Яворов”.

Солунската гимназия е едно от най-значимите просветни огнища на българите от края на XIX и началото на XX век. Днес Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” – бивша Солунска, се е превърнала в културна емблема на Благоевград и се е утвърдила като съвременно учебно заведение с хуманитарна насоченост с профили на обучение „Хуманитарен” и „Изкуства”.

Добавете Вашия коментар

TOP