Благоевград отбелязва 109 години от Освобождението на Горна Джумая с тържествена сесия на ОбС

01 Октомври 2021 | 15:21
0 коментара
Култура

Благоевград отбелязва 109 години от Освобождението на Горна Джумая с тържествена програма

На 5 октомври 1912 година става факт второто освобождение на Горна Джумая.
Части на VII-а Рилска дивизия преминават охраната на границата на османската империя, намираща се на моста на река Рилска при село Бараково и освобождават днешния Благоевград.

Частите на българската армия продължават победоносния си поход на юг и така освобождават окончателно от османско иго целия Пирински край.
Честванията по повод годишнината ще бъдат през целия ден на 5 октомври.

Празничният ден ще започне в 09.30 часа с Панахида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско владичество и полагане на цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински. Тя ще бъде отслужена в църковен храм „Въведение Богородично“.

В 10.30 часа ще бъде издигнат националният флаг на Република България.
Тържествената програма ще продължи с полагане на цветя на паметника на Георги Измирлиев – Македончето на площад „Георги Измирлиев“.

В 11.00 часа ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Македоно-Одринското опълчение, който се намира на площад „Мите Марков“.
Началото на втората част от празничната програма на 5 октомври ще бъде поставено с тържествен преглед на знамена и униформи на Българската армия.
Началният час е 17.00 часа пред Драматичен театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград.

Тържествено заседание на Общински съвет Благоевград започва от 17.30 часа в ДТ „Никола Вапцаров“.

Финалът на програмата, по повод празника на Благоевград, ще бъде концертът на ансамбъл „Пирин“ в драматичния театър в града.

Добавете Вашия коментар

TOP