Благоевград отбеляза 98 години от смъртта на Димитър Благоев

08 Май 2022 | 10:33
0 коментара
Култура
Благоевград отбеляза 98 години от смъртта на Димитър Благоев

98 години от смъртта на Димитър Благоев бяха отбелязани в Благоевград. Годишнината беше почетена с ритуал по полагане на цветя пред паметника на Дядото, който се намира на площад „Георги Измирлиев“, съобщиха от общинския пресцентър.

В церемонията участваха Силвия Домозетска, директор на Дирекция „Култура, спорт, туризъм“ към Община Благоевград, Стоян Христов, гл. секретар на Областна администрация, представители на политически партии,  обществени организации и граждани.

Димитър Благоев е български политик, философ, публицист, основател на организираното социалистическо движение в България и на първата социалдемократическа партия на Балканския полуостров.

Дядото, както още е наричан, е роден на  14 юни 1856 година в село Загоричани, Костурско, а земният му път свършва на 7 май 1924 г. в София.

С Указ №209 от 3 май 1950 година Президиумът на Народното събрание постановява преименуването на гр. Горна Джумая в град Благоевград. Така градът ни официално получава името на Димитър Благоев.

Паметникът на Дядото, който се намира на централния площад, в непосредствена близост до сградата на Община Благоевград, е създаден от скулптора Борис Гондов през 1971 г.

Добавете Вашия коментар

TOP