Благоевград отбеляза 185 години от рождението на Васил Левски

18 Юли 2022 | 14:38
0 коментара
Култура
Благоевград отбеляза 185 години от рождението на Васил Левски

С ритуал по полагане на цветя бяха отбелязани 185 години от рождението на Васил Левски в Благоевград. Глава пред бюст-паметника на Апостола на свободата сведоха кметът Илко Стоянов, областният управител Валери Сарандев, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, Митко Балтов, командир на 3-то Бригадно командване, директорът на ОД МВР, представители на политически партии, образователни и културни институции, общественици и граждани.
„Днес е празник. Преди 185 години се ражда един от най-свидните синове на България, превърнал се в символ на смелост и вярата в бъдещето.

Каквото и да кажем за него, ще бъде малко. Неговите идеи са насочени изцяло в посока развитието на родината ни, на нашата Майка България. Неговите мисли оставят дълбок отпечатък в съзнанието на различните поколения. Една от тях е „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме“. Ние трябва да повярваме, че можем да бъдем силни, обединени, да отстояваме своята идентичност“, каза в част от словото си кметът Илко Стоянов по време на честванията.Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостола на свободата, е роден на днешната дата през 1837 година в Карлово. Левски е национален герой, идеолог и организатор на Българския революционен централен комитет. Васил Левски е радетел за чиста и свята република, борец за равноправието между народите, за политически и граждански права на етносите и малцинствата, за демократично устройство на обществото – българското, балканското, общочовешкото. Наред с историческите си заслуги, Левски е синоним на политическия и нравствен идеал на българина. Жизненият път на Апостола на свободата завършва на 19 февруари (6 февруари стар стил) 1873 г., когато е обесен.

Добавете Вашия коментар

TOP