Благоевград отбеляза 144 години от рождението на Пейо Яворов

13 януари 2022 | 17:29
2 коментара
Благоевград отбеляза 144 години от рождението на Пейо Яворов

На 13 януари 1878 година е роден българският поет символист, революционер, доброволец в Македоно-одринското опълчение, войвода на Вътрешната Македоно-одринска революционна организация, смятан за един от най-големите български поети на  XX век – Пейо Яворов.

Годишнината от рождението му събра десетки благоевградчани при бюст-паметника в Градската градина на ритуал, организиран от Община Благоевград. Актрисата Жанет Керанова представи някои факти от живота на Яворов и цитира прочувствени откъси от предсмърното му писмо до Тодор Александров. Часове преди да натисне спусъка на револ­вера, на 29 октомври 1914 година, Пейо Яворов пише до своя верен приятел Тодор Алек­сан­д­ров: “Брате Тодоре! Прости ме ти, нека ме прос­тят и всички други, че изменям на Македония. Аз умирам тук. Кажи на Македония, когато отидеш там, че ней­ният син (аз се считам за неин) умря в свободна Бъл­гария, увен­чан с най-мръсна клевета. И когато тя бъде свободна, нека един другар дойде на гроба ми и каже: “Поз­д­рав от нашата майка мъченица — тя е вече щас­т­лива!“ И натиска спусъка на револвера, сломен от жестокостта на времето. Но остава безсмъртен.

Днес името на българския поет носи едно от училищата в Ереван, Армения; също хижа в Пирин планина; Връх Яворов  в планината Тангра на остров Ливингстън, Антарктика; десетки улици в различни градове в България, десетки училища, културни институции. В Благоевград най-голямата концертна зала е наречена на Пейо Яворов, Девето основно училище също носи името на поета революционер. Какво е за учениците техният патрон с вълнуващ разказ представи второкласничката Димитрия Бойкова.

 Цветя бяха положени от Силвия Домозетска, директор „Култура, спорт, туризъм“ в Община Благоевград, представители на: Областната управа, политически партии, Регионалния исторически музей, Регионалната библиотека, Югозападния университет, Девето основно училище „Пейо Яворов“ и други.

Веднага след този ритуал, почит и признателност бяха отдадени в чест на 94 години от смъртта на Мара Бунева. Бюст-паметникът на революционерката също се намира в Градската градина. Поклонението бе организирано от ВМРО Благоевград. Коя е Мара Бунева и защо трябва да я помним представи историкът Иван Стоянов. Венец и цветя бяха положени в памет на смелата революционерка Мара Бунева.

Благоевград отбеляза 144 години от рождението на Пейо Яворов снимка 1Благоевград отбеляза 144 години от рождението на Пейо Яворов снимка 2

ИВАН публикува:
13 януари 2022 | 19:09
Тя горката не знае на кой свет се намира от щастие, че се намърда в общината! Сега може да си оправи и дупето с голямата заплата!
Лили публикува:
13 януари 2022 | 19:08
Силвето Нослето със шапо и очилца! Браво бе, голяма почит отдаваш!

Добавете Вашия коментар!

АНКЕТА

Страх ли ви е от предстоящите сметки през зимата?