Благоевград отбеляза 114 години от рождението на Никола Вапцаров

08 Декември 2023 | 09:31
3 коментара
Култура
Благоевград
Благоевград отбеляза 114 години от рождението на Никола Вапцаров

Глава пред барелефа на поета, който се намира на фасадата на Драматичен театър, сведоха представители на общинска администрация, на културни институции, учебни заведения, общественици и граждани.

 

Никола Йонков Вапцаров (1909-1942) е български поет, чието творчество е предимно със социална и хуманна тематика. Единствената издадена приживе стихосбирка на Вапцаров „Моторни песни“ излиза през 1940 г. Превеждана е на редица езици. Вапцаров сътрудничи на нелегалната тогава Българска комунистическа партия и е активен антифашист. В резултат на политиката на Коминтерна и директивите на БКП е повлиян от идеите на македонизма. През 1942 г. е арестуван и осъден на смърт по силата на Закона за защита на държавата за организиране на подривна дейност срещу установения държавен ред по време на война. Посмъртно е амнистиран след 1944 г.

Добавени коментари

Та и за правосъдието публикува:
08 Декември 2023 | 21:04
Сега пък не съдят малолетни! Но не съдят и закоравели престъпници и убийци.Търкалят делата ,та дано да ги забравим по-скоро,не били взели кръвна проба навреме,не били взели урина на време и не могат категорично да се произнесат....абе няма що да си говорим-най-идиотското племе!
Разлика - никаква! публикува:
08 Декември 2023 | 20:56
Затова пък когато са дошли комунистите са убивали без съд и присъда и виновни,и невинни.Така,че разликата между "фашизъм" /в България/ и комунизъм НЯМА НИКАКВА!!! Ето -вижте,че и сега не вървим на никъде.Вижте как се изяждат в НС с кавги кой да се докопа до властта,но не да ни управляват разумно,а как да си напълнят джобовете как може повече.ИЗЕДНИЦИ и преди и сега!
истината публикува:
08 Декември 2023 | 13:36
ПИШЕТЕ, ЧЕ ПО ЗЗД ЦАРСКИТЕ СЪДИЛИЩА СА ИМАЛИ ПРАВО ДА СЪДЯТ И МАЛОЛЕТНИ . ЕДНОТО ОТ ДЕЦАТА РАЗСТРЕЛЯНИ В С. ЯСТРЕБИНО Е БИЛО НА 6 ГОДИНИ. МАСОВО СА УБИВАНИ ПАРТИЗАНИ И ЯТАЦИ БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА. БАЩАТА НА НИКОЛА ВАПЦАРОВ Е БИЛ" ПРИЯТЕЛ " НА" ДОБРИЯТ"" ЦАР" , НО ТОВА НЕ МУ ПОПРЕЧИЛО НА ЦАРЯ ДА ПОДПИШЕ СМЪРТНАТА ПРИСЪДА. ВАСИЛ И САВА КОКАРЕШКОВИ СА ХВЪРЛЕНИ ЗА ХРАНА НА КУЧЕТАТА УБИТИ С БОЙ ОТ ПОЛИЦАИТЕ.

Добавете Вашия коментар

TOP