Благоевград излиза на протест срещу заема за над 17 млн. лв. за аквапарк и “реконструкция” на парк “Бачиново”

28 Септември 2022 | 06:04
0 коментара
Общество
Благоевград излиза на протест срещу заема за над 17 млн. лв. за аквапарк и  реконструкция” на парк  Бачиново”

Гражданска инициатива "ЗаБлагоевград" организира протест срещу заема за над 17 млн. лв. за аквапарк и “реконструкция” на парк “Бачиново”!

Протестът е срещу спорното решение на Общински съвет - Благоевград от 16 септември 2022 г. за поемането на общински дълг в размер на 17.4 млн. лв. за "реконструкция" на парк "Бачиново" и строеж на луксозен аквапарк. Решението е неочаквано и изненадващо след като същото предложение вече беше отхвърлено на редовна сесия на 27 май 2022 г.  Предложението е внесено от група общински съветници на 16 септември 2022 г. буквално минути преди началото на извънредно заседание. На самото заседание не бяха допуснати изказвания на граждани.

Решението на ОбС от 16.09.22 г. е незаконосъобразно, съгласно чл. 13 от Закона за общинския дълг, според който само „кметът на общината има правомощията да внася предложенията за поемане на дългосрочен и краткосрочен дълг, които се разглеждат и одобряват от общинския съвет" и не съдържа всички реквизити съгласно чл. 14 на същия закон.

Решението също така противоречи и на чл. 95, ал. 3 от действащия Правилник за организацията и дейността на общинския съвет, т.к. същият постановява, че предложение за решение, по което общинският съвет се е произнесъл може да се внесе за повторно разглеждане, само ако са настъпили нови обстоятелства, каквито не са видни от мотивите, с които е внесено предложението на извънредната сесия на 16.09.2022 г.

В тази връзка, група граждани от гражданска инициатива "ЗаБлагоевград" организираме протест срещу непрозрачното и незаконно решение на Общински Съвет – Благоевград. Към текущия момент, 316 души за заявили интерес към събитието. Линк към поканата за протеста във Facebook: https://www.facebook.com/events/776949320256997


Също така, инициативен комитет от граждани стартира подписка за провеждането на местен референдум, на който гражданите да могат да решат дали Община Благоевград да поеме колосалния дълг от 17.4 млн. лв. Линк към публикация по темата: https://www.facebook.com/for.blagoevgrad/posts/pfbid0JgwbNoyd6DwtrqPF23PNpbB5r441vHfYxZoSwh4LcNb5rzEfc9euGiqpETssNaoxl

С уважение,
Мартин Марчев от гражданска инициатива "ЗаБлагоевград"

Добавете Вашия коментар

TOP