Благоевград, Гоце Делчев, Петрич и Сандански ще могат да кандидастват за саниране на жилища

08 Юни 2022 | 15:27
0 коментара
Бизнес
Благоевград, Гоце Делчев, Петрич и Сандански ще могат да кандидастват за саниране на жилища

При голям интерес от страна на гражданите премината първата информационна среща от кампанията на Областен информационен център – Благоевград, която стартира днес. Собственици на жилища, представители на местни и областни администрации и бизнеса се събраха в офиса на ОИЦ, където експертите на центъра представиха предстоящи възможности за въвеждане на мерки за енергийна ефективност.

 

Как ще могат да се санират жилищни, публични, индустриални и търговски сгради и да се изграждат фотоволтаични системи и слънчеви системи за битова гореща вода с пари от Европа разясни управителят на ОИЦ – Благоевград Бисер Младенов. Средства за финансиране на тези мерки ще бъдат предоставяни от Програма за развитие на регионите, Програма „Околна среда“ и Национален план за възстановяване и устойчивост.

 

Мерките са разделени основно в две посоки – саниране на сгради и мерки за енергийна ефективност, насочени към монтиране на слънчеви системи за битова гореща вода и за изграждане на фотоволтаични системи, коментира Младенов.

 

Четири общини от област Благоевград – Благоевград, Гоце Делчев, Петрич и Сандански, ще могат да кандидатстват по програма «Развитие на регионите» за енергийна ефективност и устойчиво обновяване на жилищни и обществени сгради. Енергийно бедни домакинства от 21 български общини с нарушено качество на атмосферния въздух, сред които и Благоевград пък, ще могат да кандидатства по програма «Околна среда» за замяна на печки на твърдо гориво с алтернативни източници на отопление, както и за проектиране, закупуване, доставка и инсталиране на машини, съоръжени и други. Очаква се финансирането за тази мярка да е изцяло безвъзмездно.

 

От Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъде осигурена подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на нежилищния фонд, където освен бенефициентите по «Развитие на регионите» допустими кандидати ще са и микро, малки, средни и големи предприятия. По НПВУ се очаква да бъдат осигурени и средства за енергийно обновяване на жилищния сграден фонд, където ще са допустими многофамилни жилищни сгради в режим на етажна собственост.

 

Важно условие за кандидатстващите за подкрепа за енергийно обновяване на жилищния фонд  по НПВУ е наличието на изготвени техническо обследване и обследване за енергийна ефективност и технически паспорт на сградата, които собствениците на имоти ще трябва да финансират със собствени средства. Кандидатите, подали документи до месец март 2023 г., ще могат да се възползват от 100% финансиране за всички дейности, касаещи СМР, като след този срок безвъзмездната помощ ще бъде намалена на 80%.

 

Дискусията за това кой, за какво и кога ще може да кандидатства започна още преди началото на информационната среща в Благоевград. Въпреки съобщеното от министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов за  очаквано стартиране на първите мерки за енергийна ефективност по Националния план за възстановяване и устойчивост през месец септември, сдруженията на собствениците вече са започнали да подготвят своите документи, стана ясно по време на срещата. Бъдещите кандидат-бенефициенти вече са в контакт с фирми, извършващи техническо и енергийно обследване и изготвяне на технически паспорти на сградите.

 

Събитието в Благоевград беше първото от информационната кампания, която Областен информационен център ще проведе във всички общини в областта. Кампанията ще протече под формата на информационни срещи и открити приемни, по време на които служителите на ОИЦ ще предоставят актуална информация както за мерките за енергийна ефективност, така и за други възможности за кандидатстване за европейско финансиране в различни направления. Следващото събитие от графика на центъра е утре от 10.30 часа на площада в град Симитли.

Добавете Вашия коментар

TOP