Благоевград чества 3 март

03 Март 2023 | 15:19
0 коментара
Култура
Благоевград чества 3 март

С ритуал по поднасяне на цветя и венци пред паметника на майор Иван Павлович Орлински, в района на стадиона започнаха честванията на националния празник на Република България в Благоевград.

Жители и гости на Община Благоевград, както и официални лица, преклониха глава пред делото на героите – освободители, платили нашата свобода с кръвта си.

По традицията честванията продължиха с шествие до паметника на Гоце Делчев, където бе издигнат флага на България, а Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и свещеници отслужиха молебен за здравето на целия български народ. "Нека Бог да пази България и обичания от всички ни български народ“, каза дядо Серафим.

Последва слово на кмета на Община Благоевград Илко Стоянов, който подчерта, че свободата, която имаме днес е заплатена с кръвта на знайни и незнайни български герои. "Пет века силите не секнаха, пет века надеждите не угаснаха. В продължение на пет века поробителите не успяха да изтръгнат българското самосъзнание“, каза още той.

Ученици от трето основно училище "Димитър Талев“ – Благоевград поздравиха българския народ с литературно – музикален рецитал.

Цветя и венци пред паметника на Делчев поднесоха: кметът на Община Благоевград Илко Стоянов, областният управител Стоян Христов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, евродепутати, представители на политически партии, културни дейци, общественици и граждани.

Добавете Вашия коментар

TOP