Благоевград бе в плен на приказни герои и огнени шоуспектакли

25 Май 2021 | 12:15
0 коментара
Култура

Стотици деца и родители в Благоевград бяха пленени от фантастичните шоуспектакли на първия международен фестивал на уличните изкуства „Fair fest”. Празникът владя 5 дена областния център на Пиринско, а приказните представления и шествия, които стартираха и финализираха в централната зона на областния център на Пиринско, всяка вечер се пренасяха в различен квартал за радост на живеещите там. Най-любопитните и запленени хлапета успяха дори да се научат да ходят на кокили и да жонглират по време на организираните два уъркшопа с тази цел в района на парк Бачиново.

Заявка, че нещо извънредно предстои да се случи в Благоевград, дадоха организаторите и участниците още при откриването преди седмица с уличния парад от Съдебната палата до площад „Македония“ и спектакъла „Охлюмобил“. Десетки малчугани не можаха да сдържат любопитството си и влязоха в тайното скривалище на странния охлюв, без да се притеснят от механика Монсуньор Гастон, който непрекъснато ремонтираше нещо по возилото, нито дори от огромната Офелия Снелия, дори не и от машиниста професор Рапон, неговия студент и от мадмоазел Охо Бохо, а любознателността им бе възнаградена с разкриване на много тайни. Последваха впечатляващо огнено шоу и заря, на финала пред погледите на пълния с народ площад магичната машина изчезна внезапно във вълшебна мъгла.

Дочули, че нещо ще се случва в двора на училището им „Димчо Дебелянов“, на следващата вечер десетки малчугани от кв. „Грамада“ отрано се залепиха на оградата, без да смеят да прекрачат вратата и да влязат в двора. Малко преди 20 часа се наложи организаторите да подканят събралото се хлапашко множество да влезе и отблизо да се наслади на фантастичния спектакъл, открит от маг Фофичино, специално дошъл от Италия, за да омагьоса благоевградчани заедно с артистите от Театъра на огъня и сенките „FIRETER“. Представлението на „Топките“ истински плени и децата, и родителите, които с не по-малко любопитство отстрани наблюдаваха пърформънса, съчетал елементи на огнено шоу, жонглиране с огън и огнени инсталации, шоу на кокили и живи статуи, всичко на една ръка разстояние между публика и артисти.

Магията се повтори на следващата вечер с двойна сила в двора на Шесто училище в жк „Струмско”. Третата вечер в двора на плувния комплекс в жк „Еленово“ се случи истински фурор преди и по време на спектакъла ,,Гигантските кукли”. Той събра стотици малки и пораснали деца, които на момента дори затаяваха дишането си, подчинени от внушителното представление.

Финалът бе изумителен по своята пищност и сила на въздействие. Спектакълът ,,Ангелиом“ с участието на световноизвестния майстор по въздушна акробатика Константин Константиновский от Русия бе спиращ дъха, както и „Легендата за Деня и Нощта“ с участие на артисти от балет „Арабеск“, а аплодисментите бяха логична награда за фантастичното шоу.

Успехът на международния фестивал на уличните изкуства в Благоевград „Fair fest” е продиктуван от изключителната селекция на спектаклите, представени при огромен успех на големи европейски сцени, категорични са съорганизаторите от община Благоевград и подчертаха, че 5-дневното събитие успя да промени у публиката представата за пърформънса, като разчупи границата с артистите, превърна в сцена открити пространства и успя да „вкара“ в нея зрителя като част от един различен свят, изтъкан от красотата на театъра, цирка, танца, огъня, светлината, сенките и тяхната възможност за безкрайни превъплъщения в различни лица, форми и състояния.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP