Бизнесът в Благоевград забуксува сериозно, отчайващ глад за работна ръка мъчи ресторантьорите

06 Юни 2018 | 16:59
0 коментара
Бизнес

Бизнесът в Благоевград забуксува сериозно, а отчайващ глад за работна ръка мъчи рестонтьорите, видя наш репоретр.

В областния център, който е един от най - младите градове в страната с оглед на студентите в него, почти няма заведение, което да не търси бармани, сервитьори или готвачи. Работодателите дотам са се отчаяли, че ще намерят, та дори вече са свалили табелките с „Набирам персонал“.

Е, вярно, на някои от кафенетата все още такива се метлеят, но положението си остава плачевно.

„Дори с надници от 25-30 лева на ден не можем да намерим работници, а извън това им се полагат кафе, безалкохолно и храна”, обяснява собственик на механа в центъра на града.

Според работодателите младите ги мързи да работят или търсят по 1000 лв. заплата за 6-часов работен ден, отделно са абсолютно неквалифицирани за работата, която им се предлага. Младежите обаче имат друга теза - не си заслужава да се блъскаш по 11 часа на ден за 350 лв. заплата. Истината, както винаги, е някъде по средата.

Проучване на наш репортер показва, че в заведения в центъра на Благоевград масово сервитьорите са с договори на минималната заплата, смените им са поне по 10 часа, имат по 1 почивен ден, а понякога работят по 7 дни в седмицата, в повечето случаи ги осигуряват на 4 часа и от бакшиши си докарват най-много по 5-6 лв. дневно, които при това често делят с бармана.

Освен че им предлагат предимно срочни договори - за по 2-3 месеца, докато се върнат титулярите им от морето или чужбина, ресторантьорите имат цял куп изисквания към младежите, които преглътнат срама си и се явят на интервю за работа.

Според обява на хитово заведение в електронен сайт например кандидат-сервитьорът, който реши да се яви при тях на интервю за работа, трябва да е „усмихната, лъчезарна и любезна с клиентите личност, да има умение за работа както в екип, така и самостоятелно, да е търпелив, тактичен и дипломатичен, устойчив на стресови ситуации, енергичен, организиран и с мотивация за работа“. Изискванията и на другите заведения са приблизително същите.

И точно в Благоевград няма как да е иначе, при условие че и при последната справка на Националния статистически институт градът се появи на предпоследно място по средна заплата в страната като по-зле е само Видин.

Добавете Вашия коментар

TOP