Бизнесменът Л. Свиленов прави най-голямата козеферма в Пиринско за 1080 животни и обор за 300 ярета

19 Октомври 2022 | 08:20
1 коментара
Бизнес
Бизнесменът Л. Свиленов прави най-голямата козеферма в Пиринско за 1080 животни и обор за 300 ярета

Известната фирма „Матанд“ ЕООД на родения в Перник бивш търговец Людмил Свиленов прави в Хаджидимово най-голямата козеферма в района. Тя ще е с капацитет 1080 животни, разделени в 12 групи до 90 животни. До нея ще има селскостопанска сграда за отглеждане на 300 подрастващи ярета плюс торова лагуна за производството на органична тор.

Проблема с липсата на вода бизнесменът се е опитал да реши с цистерна, която ще се пълни с водоноска от ВиК – Благоевград, но е направил изричната уговорка, че това ще е временно, докато Хаджидимово финализира новия си водопровод, който ще минава на 50 метра от животновъдните обекти.

Козите ще живеят върху сламени постели и така не се налага да се мият боксове, тоест да се генерират отпадни води. Върху сламата ще се натрупва и торовата маса, която ще се изгребва 2 пъти годишно, ще се депонира в торовата лагуна и след узряването й ще се превръща в тор.

Така Свиленов затваря кръга сред разнородните си бизнеси, които освен животновъдство и  млекопреработка включват още производство и преработка на фуражи, плодове и зеленчуци.

Перничанинът е един от успешните бизнесмени в Югозапада. Идва в разложкото село Елешница преди 3 десетилетия да прави дърводелски цех, но всъщност започва да изкупува мляко от стопанствата на местните и прави мандра. После се заема с отглеждането на картофи, пшеница, царевица и животни. Има кравеферма и овцеферма и сам произвежда фуража за животните във фуражен завод.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

Гошо публикува:
20 Октомври 2022 | 10:36
Че има субсидий

Добавете Вашия коментар

TOP