Бизнесмените Вл. Заечки, Ал. Василев и ексшефът на „Пътни такси“ М. Китанов в необичайна коалиция за предстоящите местни избори в Петрич

19 Септември 2019 | 08:44
0 коментара
Общество

„Местна коалиция Никола Петков“, съставена от Движение за права и свободи и Българска социалдемократическа партия, е изненадата за предстоящите местни избори в Петрич.

Същата направи 3 регистрации – за кандидат за общински кмет, селски кметове и съветническа листа. Освен необичайното съчетание на двете партии в коалиция, любопитни са и имената на хората, които я регистрираха в ОИК. От тримата – бизнесмена Георги Борисов Димандиев, Георги Андонов Пашалиев и Марин Георгиев Китанов, особено любопитен е последният. Китанов е ексшеф на „Пътни такси“ на КПП – Кулата, собственик на имение в Чучулигово, включващо и култовия комплекс „Комитите“, той няма връзка със социалдемократите, но има здрава такава с ДПС – преди години успя да открадне сърцето на бившата съветничка от Движението в Петрич Атушка Маркова.

„Национален фронт за спасение на България“ с представител Георги Божков, президент на билярд клуб „Bo&Bo”, ще има съветническа листа и кандидати за кметове по селата. Същото участие ще има и СДС с представител Христо Батев – зам. кмет по финансите от екипа на Вельо Илиев. Сините освен съветнически места в бъдещия ОбС са си харесали и селските кметства в с. Рупите, с. Кърналово, с. Беласица, с. Първомай, с. Михнево, с. Кавракирово, с. Марикостиново, с. Дрангово, с. Тополница, с. Кулата, с. Генерал Тодоров, с. Яворница, с. Скрът, с. Ключ, с. Габрене и с. Струмешница.

За разлика от тях партията на аптекаря Веселин Марешки „Воля“ си е направила регистрация и за общински кмет, но със сигурност такъв няма да издига, защото представителите й Димитър Митушев и Веселин Бисерински са бивши членове на ГЕРБ и бизнес партньори на сина на ексдепутата от ГЕРБ Димитър Танев.

На формулата селски кметове и съветници се е спрял и шефът на общинското ВиК дружество Иво Христов, който ще води листата на партия „Българска нова демокрация“ и ще се опита да вкара максимален брой народни избраници, които да подкрепят решенията на кандидата на ГЕРБ, ако той спечели изборите.

„Глас народен“, регистрирана от бившия председател на групата „Обединени за община Петрич“ Йордан Каракашев, има 3 регистрации, но няма да играе за кмет. Предполага се, че в листата на Светльовитковата партия ще са синът на съветничката Добринка Бацанова – Митко, и съдружникът му в общата бензиностанция, която имат – Ангел Танев. Сегашният съветник от „Глас народен“ Пламен Чолаков обаче няма да е в тази листа, защото за предстоящите избори той регистрира в ОИК „Движение за радикална промяна Българската пролет“ с кандидати и за 3-те избора за местна власт, в които ще участват петричани на 27 октомври.

Кандидати обаче има още.

Регионалният координатор за Югозапада на партия „Атака“ Илиян Тодоров подаде заявления за кандидат за общински кмет и съветници, а собственикът на счетоводна фирма Крум Руйков направи същото от името на „Нова алтернатива“. Доста по-скромен е бившият председател на ОбС – Петрич по времето на четвъртия мандат на Вельо Илиев – Георги Зарков, който регистрира ПП „Обединени земеделци“ за участие в изборите за селски кметове. В сегашния местен парламент земеделците имат само един съветник – Илия Янкулов, който неизменно гласуваше с групата на ГЕРБ, и вероятно такава ще остане и занапред земеделската политика в Петрич.

Коалиция „Демократична България-обединени“ (Да, България, ДСБ и Зелено движение/ ще е с листа и кандидати за 22-ма селски кметове, а направената кандидатура за общински кмет ще остане неизползваема. Не е ясно обаче дали така ще стане и със ССД, водач на чиято листа ще е екскметът В. Илиев. Партията има тройна регистрация, което обаче не значи нищо, самият В. Илиев отрече, че ще се кандидатира за кмет, но неочаквано в понеделник най-верният му човек в Петрич – Туфчо Сандъкчиев, качи на страницата си във Фейсбук новината, че Вельо все пак ще се кандидатира за стария си пост, с което хвърли в смут останалите политически играчи в южната община. В крайна сметка се оказа, че Туфчо просто искал да подразни опонентите си. И че В. Илиев ще е само водач на листата. Май?! А ССД ще играе с кандидати за кметове на 21 села.

Сред любопитните регистрации е тази на БЗНС, която е внесена от Илия Пашов – началник на Общинската служба “Земеделие” в Петрич, който негови подчинени настояха да бъде разследван заради източване на стотици хиляди левове по европейски програми през последните 3-4 години. Според разпространения до всякакви институции сигнал Пашов и брат му Васил имат фермерски стопанства, като регистрират по ИСАК животни и пасища, голяма част от които са общинска собственост. Според прикрепената към жалбата справка през 2018 г. Пашов усвоил 76 146 лева, а предишната година – 58 243 лева, за последните 2 г. брат му Васил Пашов пък получил близо 175 000 лева.

В крайна сметка резултат от сигнала няма, но и земеделците не щат чак общински кмет – прицелили са се скромно в съветнически места в бъдещия ОбС и кметските кресла на Марикостиново, с. Скрът, с. Рупите, с. Първомай, с. Кавракирово, с. Михнево, с. Тополница и с. Беласица.

Коалиция АБВ /БДЦ/ ще е с водач на листата Тодор Янаков, който наскоро стана председател на президентската азбукарска партия. Благоевградската съветничка и кандидат за кмет Албина Анева регистрира в Петрич партия МИР, която освен за съветници е заявила и че ще играе за кмет. БСП с кандидат за кмет адвокат Любомир Георгиев ще има още и листа за съветници. ВМРО е с 3 регистрации, като основната – за общински кмет, е на съветника от ВМРО Стоян Божинов. ПП „Обединени земеделци“ ще има само листа, Движение Заедно за промяната” на съветника-адвокат Иво Стефанов е подало и регистрации за кметове. На всичките 3 фронта ще играят и последните 2 регистрирани партии – „Ние, гражданите“ и ГЕРБ.

В срока за регистрации в Петрич се кандидатира само един независим кандидат – Петър Динев си е харесал кметския кабинет на с. Рупите.

Новината от Петрич обаче е, че в ОИК не е регистрирана партията на Татяна Дончева „Движение 21“, което преди 4 г. вкара в ОбС строителните предприемачи Владимир Заечки и Александър Василев и това сериозно наду банковите им сметки с пари от обществени поръчки. Няма яснота дали двамата ще намерят пристан в някоя друга листа, или ще слязат с гръм и трясък от политическата сцена.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP