Бизнесмени от Симитли и Разлог присъстваха на представянето на новия политически проект на Васил Божков - "Център"

29 Февруари 2024 | 18:49
9 коментара
Политика
Благоевград
Бизнесмени от Симитли и Разлог присъстваха на представянето на новия политически проект на Васил Божков - Център

Бизнесмени от Симитли и Разлог присъстваха на новия политически проект на Васил Божков - "Център"!

Санкционираният за корупция по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков представи новия си политически проект днес в София. Той носи името Национално движение "Център".

Божков каза, че то ще участва в избори, но не отговори в какви, предаде репортер на Свободна Европа.

Новината за учредяването идва, докато Божков е под домашен арест в София. През 2020 г. той получи серия от обвинения от прокуратурата, след което избяга в Дубай. От там той сложи началото на първия си политически проект - "Българско лято". Заради санкциите по "Магнитски" обаче той не успя да се яви с тази партия на изборите през миналата година.

Божков се прибра в България в края на 2023 г., след което беше задържан под домашен арест. Въпреки това той присъства на събитието в четвъртък, като по информация на в. "Сега" от прокуратурата е било направено изключение от мярката за периода от 10 до 18 часа, тъй като "правото на сдружаване е основно гражданско право"

Божков представи д-р Дарин Дросев като учредител на новия политически проект. Той е завършил политически науки в Американския университет и преподава в катедра „Логика, етика и естетика“ във Философския факултет на Софийския университет.

Между декември 2021 и август 2022 г. Дросев е бил нещатен сътрудник на тогавашния председател на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. Профилът му тогава е бил "политически анализи и стратегическо планиране", пише "Булевард България".

Председателят на Изпълнителния съвет на "Център" е Дамян Качулски. През 2021 г. той е заместник-кмет на община Благоевград по европейско развитие и иновации. Тогава кмет на града е Илко Стоянов, който е издигнат от "Има такъв народ", но на местните избори в края на 2023 г. беше подкрепен от ГЕРБ. На последните избори Качулски е кандидат за кмет в община Симитли.

Учредителите определят "Център" като политическо движение, което ще се ангажира със "създаването на нова България", която според тях ще бъде "освободена от рекет, политически убийства и господстваща престъпност".

"То ще обедини всички, които искат България да продължи да съществува и нацията ни да не изчезне", каза той в своя Фейсбук профил. Той каза и че движението няма да има конкретна политическа ориентация, а ще е подходящо за леви, десни, националисти, евроатлантици и всякакви политически пристрастия.

На събитието в четвъртък присъстваше целият управителен съвет, както и хора от обществения - например режисьорът Максим Генчев, Севтин Реджеб, който е бивш кадър на СДС в Кърджали, а в последните години е работил като член на "Има такъв народ" в града, както и дългогодишният кмет на Калофер Румен Стоянов, видя репортер на Свободна Европа. Бизнесменът от Симитли Павел Стоименов, колегата му Общински съветник Слави Гургулеев, както и Никифор Кондев и К. Калайджиев от Разлог.

Божков започна да говори за създаването на движението още в средата на януари, когато беше разпитан от полицията във връзка с убийството на Алексей Петров. Тогава Божков каза, че това е политически натиск заради партията, която смята да основе.

Васил Божков е под домашен арест от септември миналата година, след като се върна от Дубай. Мярката е по едното дело срещу него - за данъчни престъпления, свързани с хазартния му бизнес.

През 2021 г. той беше санкциониран от САЩ заедно със сегашния съпредседател на ДПС Делян Пеевски заради "значителна роля в корупцията в България".

През 2023 г. Божков даде показания във връзка с твърденията си, че между 2017 и 2019 г. е бил изнудван и е предал 60 млн. лв. в подкупи на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър в кабинета му Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севдалина Арнаудова. Божков твърди, че освен това е плащал и такса "спокойствие", за да се приемат закони, облагодетелстващи негови фирми.

През декември прокуратурата прекрати разследването по неговите твърдения поради липса на доказателства за извършено престъпление.

Бизнесмени от Симитли и Разлог присъстваха на представянето на новия политически проект на Васил Божков - Център
Бизнесмени от Симитли и Разлог присъстваха на представянето на новия политически проект на Васил Божков - Център
Бизнесмени от Симитли и Разлог присъстваха на представянето на новия политически проект на Васил Божков - Център
Бизнесмени от Симитли и Разлог присъстваха на представянето на новия политически проект на Васил Божков - Център

Добавени коментари

Шишо публикува:
01 Март 2024 | 11:23
Никифор кмет а Гюров замесник
Ба публикува:
01 Март 2024 | 10:03
Чифето е бизнесмен, колкото гюров е пивовар
....... публикува:
01 Март 2024 | 08:44
Павката и Никифор са комарджии
Траичо публикува:
01 Март 2024 | 06:55
Еквалайзер Никифоре ти ще успееш в Разлог няма по опорит от тебе само на пред Никифор е следващия кмет
Цацата публикува:
29 Февруари 2024 | 22:27
Чифето не е изтрезневал от барем десет години я не знам каква е таа партия обаче ми се чини че нема да кара на дъго
Разлог публикува:
29 Февруари 2024 | 22:24
Е тое малоумник Чифето кога е бил бизнесмен бе
РАЗЛОГ публикува:
29 Февруари 2024 | 20:59
Павле с теб заедно бяхме войници в поделение 32350 махай Никифор Кондев докато е време
Язе публикува:
29 Февруари 2024 | 20:17
Стари ку*ви в нов бардак.... И Божков финишира още преди да е захванал
дине публикува:
29 Февруари 2024 | 19:36
е ке прокопса божков щом чифето е там значи ясно мъртвозародена партия черепа дали знае кой е никифор кондев знаели че кораба потъва хахахахахаха

Добавете Вашия коментар

TOP