Бившият шеф на ски федерацията Емил Балев удари на камък, не успя да осъди за 200 000 евро банскалията Красимир Улузов

08 Февруари 2022 | 20:01
2 коментара
Общество
Бившият шеф на ски федерацията Емил Балев удари на камък, не успя да осъди за 200 000 евро банскалията Красимир Улузов

Мощният бизнесмен Емил Балев, който има хотели в Банско и Пампорово, а негови фирми направиха системата за електронно отчитане на скиорите в зимните ни курорти и доставяха резервни части за ски съоръженията на Пампорово, Боровец и Алеко, не успя да осъди за колосалната сума от 200 000 евро бившия си съдружник от Банско Красимир Улузов.

Балев претендираше тази сума като неустойка заради прекратения между двамата договор за съдружие. Преди дни ВКС затвори делото с отказ да го разглежда, след като още през 2014 г. благоевградските съдии отхвърлиха иска на Емил Балев.

Разривът между двамата съдружници във фирма „Спорт Европа Банско“ ООД навремето предизвика сериозен интерес, тъй като Балев беше председател на ски федерацията от 1995 до 2000 г.

На 08.10.2004 г. между „Спорт Европа Банско” ООД, представлявано от Емил Балев, и съдружника в същото дружество Красимир Улузов е сключен договор за изграждане, експлоатация и мениджмънт на магазин за спортни стоки и гардероб за ски, по силата на който Улузов се задължил да изгради магазина върху своя земя в местността Средореко с лични средства и да го предостави за експлоатация в срок до 30.12.2004 г. на общата фирма при срок на действие 10 години, а Балев да го зареди със стока. Срокът е спазен, магазинът започва да работи, но още на следващата година „Спорт Европа Банско” ООД започва да нарушава задълженията си по договора да изплаща редовно заплати и осигуровки на персонала, да погасява задълженията си, да дава годишен отчет на Улузов за осъществяване на мениджърска дейност и да води надлежно счетоводството за приходите на магазина.

През 2010 г. Улузов прекратява договора с Балев и в опит да избие поне част от разходите си по построяване на магазина взема от него 950 чифта ски обувки, 960 броя ски заедно с автоматите, 3 плазми, 5 компютъра и 7 плазмени монитора, 1 термозавеса и 10 камери за видеонаблюдение, всичките на обща стойност 71 777 лв. Ските и обувките започва сам да дава под наем чрез новата си фирма. Емил Балев обаче подава сигнал за кражба и в резултат бившият му съдружник получи 1 г. условна присъда с 3-годишен изпитателен срок.

Междувременно бизнесът в Пиринско на Е. Балев започна да закъсва и през 2019 г. една от фирмите му попадна в черния списък на община Банско с неуредени публични задължения в размер на 161 896 лева. Дружеството бе дадено на съдия-изпълнител, но Балев не се впечатли и заяви инвестиционно намерение да изгради на мястото на бившите оранжерии в разложкото с. Баня внушителен рекреационен комплекс, който ще носи името „Спринг валей треме“. Към момента комплексът е все още на ниво проект, дело на арх. Христо Пенчев.

Със скандал ще се запомни и управлението на Балев на Българската ски федерация. Още през 1998 г. недоволни от управлението му спортни клубове начело със „Славия”, представители на ски центровете „Пампорово”, „Боровец”, “Алеко” и деятели поискаха смяната му заради едноличното управление на федерацията от страна на Балев, който водел цялото счетоводство на федерацията в собствения си офис, вземал решенията без участие на УС и др. В отговор БФС насрочи общо събрание за 24 април, но пропусна да изпрати покани на клубовете. Така бяха провалени 3 общи събрания и накрая се наложи съдът да насрочи такова. Въпреки наличието на съдебно решение Балев обаче насрочи свое общо събрание в същия ден, но на друго място, и пак не бе сменен и изкара 2 мандата начело на федерацията. 

ВАНЯ СИМЕОНОВА/в.Струма

Добавени коментари

Елешница публикува:
09 Февруари 2022 | 08:00
Емо Балев вече го е осъдил по друго дело и Улузовия има да му дава 300 000 Евро!
Касе публикува:
08 Февруари 2022 | 23:00
Емо Балев е ларж отвсякъде,Улузовия е пълен мишок и скъперник,Емо че си изкара пари,ма оне че си е мишок цал живот!

Добавете Вашия коментар

TOP