Бившият секретар на община Петрич Туфчо Сандъкчиев осъден на 1000 лв. глоба

18 Октомври 2018 | 21:02
1 коментара
Общество

Бившият секретар на община Петрич Туфчо Сандъкчиев бе осъден на 1000 лв. глоба за това, че преди 3 г. направил опит да принуди общинския служител Нако Манастарлиев да напусне работа заради това, че симпатизирал на кандидат-кмета на ГЕРБ Димитър Бръчков.

Делото срещу него стартира през януари в Районен съд – Петрич, като в хода на няколко заседания бяха разпитани серия свидетели, сред които екскметът на Петрич Вельо Илиев, бивши общински съветници и ексдепутатът Димитър Танев, както и самият Наско Мастерлиев , който записал на телефона разговора си с Туфчо Сандъкчиев.

Старши експертът в дирекция „Социални дейности и вероизповедания“ Нако Манастарлиев направил тайния запис на 11 октомври 2015 г., тъй като вече бил викан на разговор, по време на който секретарят на общината му заявил „да внимава какво прави“, за да не си „загуби работата“. В кабинета си Туфчо Сандъкчиев направил опит да принуди експерта да напусне работа, поради симпатиите му и общуване с кандидата за кмет на ГЕРБ и отправил заплахи към него. Той бе арестуван на 22 октомври 2015 г. по време на предизборната кампания за местни избори след жалба на депутата от ГЕРБ Димитър Танев. Туфчо Сандъкчиев бе обвинен за престъпление против трудовите права на гражданите, с което бе елиминиран от участието си в предизборната кампания за местните избори през 2015 г.  По време на балотажа между кандидатите за кмет Вельо Илиев и Димитър Бръчков той беше поставен под „домашен арест”,  тъй като тричленният състав на Окръжен съд – Благоевград назначи съдебномедицинска експертиза, която да установи от какво боледува и дали може да се лекува в ареста. Обяснението на Туфчо Сандъкчиев, че страда от исхемична болест, че има 2 байпайса, че няколко часа преди съдебното заседание е получил сърдечен пристъп и екип на Спешна помощ е пристигнал в дома му, както и представената епикриза от личния му лекар, не успяха да убедят магистратите, че здравословното му състояние е влошено. Назначаването на съдебномедицинската експертиза обаче преди балотажа на практика го лиши както от правото му да гласува, така и от задълженията му да организира изборите като главен секретар, категорична беше защитата.

След като Вельо Илиев загуби изборите, Туфчо Сандъкчиев бе уволнен, след което успя да осъди община Петрич да го върне на работа и да му изплати прилично обезщетение. Той бе възстановен на работното си място на 4 юли 2017 г., а на 7 юли си тръгна след постигнато споразумение с кмета Димитър Бръчков да се разделят по взаимно съгласие. Тъй като е с чисто съдебно минало,  прокуратурата го освободи от наказателна отговорност и делото по случая „Мастерлиев“ се гледа по реда на чл.78 А от НК.

За престъплението, в което бе обвинен по чл. 172, ал. 1, вр. от НК за това, че „Който съзнателно попречи на някого да постъпи на работа или го принуди да напусне работа поради неговата народност, раса, религия, социален произход, членуване или нечленуване в синдикална или друга организация, политическа партия, организация, движение или коалиция с политическа цел или поради неговите или на ближните му политически или други убеждения“ се предвижда лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева. Районният съдия Румяна Митева го призна за виновен и му наложи 1000 лв. глоба, както и да изплати направените разноски на досъдебната и съдебната фаза в размер на 815 лв.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване пред Окръжен съд.Струма

Добавени коментари

Гюпката публикува:
18 Октомври 2018 | 22:31
Туфа къде са ти чалъмите смешко...

Добавете Вашия коментар

TOP