Бившият общински служител в Сандански - Джалето се отказа да бутилира олио, ще печели пари от слънцето

19 Февруари 2023 | 09:04
0 коментара
Бизнес
Благоевград
Бившият общински служител в Сандански - Джалето се отказа да бутилира олио, ще печели пари от слънцето

Джалето ще работи в съдружие с Кр. Котулов, който е упълномощил да му гони интересите някогашната зам. кметица на Благоевград Антоанета Робева

Бившият служител в Община Сандански Николай Джалев-Джалето, който от години има фирма за производство на кашони и пластмасови бутилки, се захваща и с производство на електричество за продажба. За фотоволтаичната си централа той иска да обособи половината от негов терен от около 8 дка в промишлената зона на Сандански, а в другата половина да построи складове. Теренът в момента е отреден за бутилиране на олио.

Джалев действа чрез фирмата си „Ин Трейд“ ООД, но е сам в начинанието си, а заедно със съгражданина си Красимир Иванов Котулов, който е натоварил със задачата да го представлява пред институциите бившата зам. кметица на Благоевград Антоанета Робева.

Още през октомври 2022 г. ОбС – Сандански одобри изготвянето на ПУП за новото инвестиционно намерение на бизнес тандема. Предстои одобряването на самия проект, но вече се знае основното от него – централата ще бъде със 707 фотовотлаични панела и според прогнозите на инвеститорите, които ще я правят със собствени средства, ще работи 25 години.

За да убеди институциите колко удачен е планът му, Джалев е цитирал върху 24 страници областната програма по енергийна ефективност 2020-2030 г., според който в момента в областта има 120 енергийни обекта за производство на ток от слънцето и тя е водеща сред останалите области в страната по брой пуснати обекти в експлоатация за производство на енергия. Обстойно е разгледана и стратегията за устойчиво енергийно развитие на България до 2050 г., както и целта на ЕС да бъде световен лидер в борбата с измененията в климата.

Самият Джалев през 2020 г. купи на търг от общината паркинг в парковата зона на града, близо до Специализираната болница за лечение и профилактика, като брои за него 222 222 лв. Първоначалната цена на имота с площ от 897кв. м бе 99 072 лв. Той работеше в общината по времето на екскмета Андон Тотев. През 2014 г. се кандидатира за управител на общинското дружество „Стройкомтранс”, но не бе избран.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

TOP