Бившият кмет на Благоевград К.Паскалев и бившият банкер К.Пендев учредяват Българо-македонска стопанска камара

19 Юли 2018 | 19:12
0 коментара
Бизнес

Бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев, благоевградският ексбанкер Кирил Пендев и софиянците Костадин Филипов и Томислав Цолов са учредили сдружение „Българо-македонска стопанска камара” /БМСК/. Целта на сдружението, регистрирано по Закона за лицата и семействата, е да подпомага и осъществява съдействие на своите членове във връзка с разрастване на икономическата и търговска дейност между Република България и Република Македония с цел подобряване резултатите на членовете, оптимизация на дейността и развитие на чуждестранни пазари.

За постигане на целите си, които са в негова частна полза, сдружението ще прави контакти между членовете си и търговски дружества, други сдружения с нестопанска цел, организации и институции, както и с централните и местни власти, ще разработва и реализира проекти, а може и да участва в български и международни организации, е вписано в устава. Издръжката на сдружението ще се формира от встъпителна вноска от 120 лв. на всеки член плюс по 10 лв. месечен членски внос.

Учредяването на БМСК е станало на 20.02.2018 г., а четиримата учредители са се вписали като членове на Управителния му съвет с 5-годишен мандат. Сдружението е регистрирано на адреса на бившия банкер Пендев в Благоевград – ул. „Цар Борис” № 27Б.

Кой кой е в новата стопанска камара?

От 4-мата учредители най-известен е К. Паскалев, който бе кмет на Благоевград /1995-2001 и 2007-2011/ и министър на регионалното развитие в правителството на Симеон Сакскобургготски /2001-2002/. Отявлен социалист, между 2002 и 2007 г. той бе съветник на президента Георги Първанов, след което излезе от активната политика и се засели в София, където се занимава с проекти. Връзката му с Македония е общата граница между западната ни съседка и Благоевградска община, на която той беше кмет.

Съгражданинът му К. Пендев е бивш банкер, ексдиректор на благоевградския клон на „Токуда банк” и на „Балканбанк” – Скопие, в момента се занимава главно с лозаро-винарски бизнес в Македония. Той е личен приятел с бившия премиер на Македония Любчо Георгиевски, който дори бе адресно регистриран в Благоевград на адреса на апартамента на Кирил Пендев на ул. „Христо Татарчев” № 17.

Третият учредител Костадин Филипов има фирма за подготовка на писмени материали, прогнози и анализи с политически, икономически и културен характер, издателска дейност и реклама. Същият е бивш кореспондент на БНТ в Скопие.

Пряка връзка със западната ни съседка има и Томислав Цолов, който е собственик на агенция за комуникационни проекти и кампании и кризисен пиар с клонове в почти всички страни от бившата Югославия.

За БМСК в България се говори от 2003 г., когато бе подписано споразумение за създаването й между шефовете на Българска стопанска камара Божидар Данев и на Македонската стопанска камара Душан Петровски. Тогава бе постигнато и споразумение за обединяване на трейд-пойнт системите (системите за отчитане на износа) на двете страни. Споразумението бе инициирано от лидерите на БСП, които поканиха в страната ни македонския премиер Бранко Цървенковски, министъра на икономиката на Македония Илия Филиповски и над 30 бизнесмени на водещи македонски фирми. Няколко месеца преди това пък делегация на БСП начело с тогавашния председател Сергей Станишев заведе в Македония над 20 български бизнесмени.

Многократните смени на политическата конюнктура през следващите години обаче прати идеята за БМСК в чакалнята и македонците ни изпревариха – през 2011 г. в Скопие бе учредена Македоно-българска стопанска камара.

Регистрирането на новото сдружение в Благоевград 15 г. след взетото решение има видима червена връзка не само заради К. Паскалев. Едва ли е случайно, че този февруари, само няколко дни преди да бъде регистрирано БМСК, президентът Румен Радев замина на официално посещение в западната ни съседка, където се срещна с тамошния бизнес. Тогава с колегата му Георге Иванов се разбраха да изковат обща визия и стратегия, за да растат стокообменът и благосъстоянието на гражданите от двете страни на границата. Така българският президент, в чиято предизборна кампания най-високо скачаха БСП, сложи началото на бъдещо сътрудничество между бизнеса от двете страни, в което първите спечелили с президентска благословия ще бъдат учредителите на Българо-македонската стопанска камара.

СТРУМА

Добавете Вашия коментар

TOP