Бившият гл. архитект на община Благоевград Васил Тинчев, уволнен от Ат. Камбитов и Р. Томов, пенсиониран от кмета Илко Стоянов

22 Август 2021 | 09:46
4 коментара
Общество

Ексглавният архитект на община Благоевград Васил Тинчев бе пенсиониран със заповед на кмета Илко Стоянов. 

Припомняме, че той спечели в съда делото за повторното си уволнение, задействано със заповед на бившия кмет Румен Томов през януари тази година. След окончателния съдебен акт той бе входирал заявление до кмета Илко Стоянов да бъде върнат на работа.

„В един ден получих две заповеди – първата за възстановяването ми на длъжността и втората за пенсионирането ми“, обясни пред репортер на „Струма“ арх. Васил Тинчев. Времето, през което е бил неправомерно уволнен, е зачетено като трудов стаж, като тепърва предстои да получи и солидно обезщетение за периода, в който е останал без работа, за което има образувано друго дело.

Припомняме, че  той спечели делото за уволнението си в Административен съд – Благоевград през юни. След това от правния отдел на общината бяха пропуснали срока за обжалване на решението пред ВАС, и така трудовият спор приключи само за 6 месеца с окончателен съдебен акт в полза на арх. Тинчев. Служебното му правоотношение бе прекратено със заповед на кмета Румен Томов на 5 януари 2021 г. поради получена възможно най-ниска годишна оценка на изпълнение на длъжността за 2020 г. Арх. Тинчев атакува уволнителната заповед в съда с мотиви, че процедурата по атестирането е проведена при съществени процесуални нарушения, тъй като не са проведени междинна и заключителни срещи, които са задължителен етап от процедурата по Наредбата за условията и реда за оценяване изпълнението на служителите в държавната администрация. Според него оценката е неправилна и необективна, като не са изложени релевантни мотиви, което нарушава правото на защита. В същия ден кметът издал заповед за налагане на дисциплинарно наказание „забележка“ с мотива „забавени преписки“. Това било взето предвид при определяне на годишната оценка на арх. Тинчев, като впоследствие Административен съд отмени дисциплинарното наказание. След анализ на събраните по делото доказателства съдия Марияна Мицева счете жалбата за основателна, тъй като процедурата по атестирането е изначално опорочена и са допуснати съществени процесуални нарушения. Оценката следва да отразява изпълнението на целите на работния план и показаните компетентности от служителя за целия период на атестиране, да е извършена безпристрастно и компетентно въз основа на обективно установими факти и обстоятелства, да е мотивирана и да намери отражение в съответния формуляр по образец, а в случая тези изисквания не са спазени. Обстоятелството, че атестациите, получени от арх. Тинчев за предходните периоди от 2013 г. до 2017 г. са изцяло положителни,  също е пренебрегнато. Тъй като издадената заповед е постановена в противоречие със закона, тя следва да бъде отменена, решава съдия Мицева и осъжда общината да изплати на арх. Тинчева сумата от 500 лв., представляваща разноските по делото. Решението влезе в сила, след като е пропуснат двуседмичният срок за обжалване.

На практика той бе уволнен повторно в рамките на две  години от двама различни кметове. Първо през февруари 2019 г. от кмета Атанас Камбитов, но обжалва и спечели делото в Административен съд. Делото не стигна до ВАС, тъй като не бе обжалвано от новия   кмет Румен Томов, и арх. Тинчев бе възстановен на работа през ноември 2019 г. По същия начин, без обжалване пред горната инстанция, спечели и делото за повторното си уволнение и бе върнат на работа, но новият кмет Илко Стоянов го пенсионира.в.Струма

Добавени коментари

Гном публикува:
22 Август 2021 | 15:56
Вън муки
ИВАН публикува:
22 Август 2021 | 11:07
Лаком и ненаситен!
Наско публикува:
22 Август 2021 | 10:30
На тоя не му стигнаха 50 апартамента, а иска и на заплата да е!?!
Ролон публикува:
22 Август 2021 | 10:24
Довиждане боклук

Добавете Вашия коментар

TOP