Бившата зам.кметица Христина Спасова: В Благоевград не се случва нищо, а управата се опитва да прехвърля вина там където няма

07 Май 2023 | 09:50
6 коментара
Общество
Благоевград
Бившата зам.кметица Христина Спасова: В Благоевград не се случва нищо, а управата се опитва да прехвърля вина там където няма

Бившата зам.кметица на Благоевград Христина Спасова реши да отговори на десетките нападки ,които от няколко години се сипят срещу нея и бившия кмет Атанас Камбитов. В публичното пространство те са наричани крадци, измамници, откраднали едни милиони…

И от управата на Румен Томов и тази от кмета Илко Стоянов в различни епизоди се дават изявления за открити нарушения. Последно кметът Стоянов обяви,че няма да има за поредна година  фестивал Франкофоли в Благоевград,защото не искал да сключва договор с частната фирма на Христина Спасова. Той изрази своето възмущение, че фестивалът е един огромен разход- за пет години 5 млн.лева, а насреща нямало нищо. Стоянов намекна,че може би така са се отклонявали средства.

И като пример даде, че неговия фестивал миналата година с Ищар и Горан Брегович е донесъл печалба от 100 хиляди лева на общината.

„Почувствах се длъжна да отговоря, повече няма да търпя лъжи и клевети,каза Спасова. Тя подробно обясни как цели  5 години се е борила да се възстанови фестивалът, който имаше три издания преди десетилетия,докато се спечели отново доверието на французите.

Франкофоли е световна марка ,благодарение на която Благоевград стана разпознаваем в чужбина. През годините на провеждането министърът на външните работи на Франция дава награда за събитие № 1 на туризма, както и влиза в класацията на 100-те най- успешни световни фестивали. Франкофоли събираше по 45 хиляди души на вечер, в Благоевград дойдоха най-известните световни имена. Имаше съпътстваща образователна програма за деца и ученици, които говорят френски. Франкофоли е култура и принадлежност към франкофонското семейство.

Това е събитие, което донесе дивидент  и печалба на местната икономика. Свободни места в хотелите нямаше от Благоевград до Сапарева Баня и Петрич. Хората правеха палаткови лагери на Бачиново. Всички тези хора се хранеха в този град и оставиха парите си тук.

Името на града се въртеше в най-гледаното време на френските медии и български телевизии и радиа, нещо което струва много пари.

Упрекват ни,че струвало 5 млн.лева за 5 години. Ами Общинският съвет гласува средствата, както и определи фестивала да бъде безплатен за хората. Пет пъти за това е гласувал и Илко Стоянов като общински съветник.Когато стана кандидат за кмет на Благоевград лично той ме увери,че иска да се продължи традицията да има Франкофоли и наградите на БГ радио. Аз убедих доста свои приятели и познати да гласуват за него, сега се извинявам, че ги излъгах. Тогава вярвах, че това е правилния избори ,че този човек ще продължи да развива Благоевград. За съжаление нищо от това не се случи.

След като стана управник, той отказа да провежда фестивалите ,които бяха наложени  и разпознаваеми. Опитва се да закрие всичко, което е градено.

За тези години нищо хубаво не се е случило в Благоевград, всичко се руши, ами ако не можеш, то се махни и не пречи, емоционално каза Христина Спасова.

Тя уточни, че през годините са направени всички възможни проверки, ревизии от АДФК, КПКОНПИ,прокуратурата и кои ли не инстанции.

Всички завършиха със заключението,че злоупотреби няма. Защо това се премълчава , нали трябва да си служим с факти.

Ето и малко факти от мен- парите за фестивала с Ищар и Горан Брегович струва 800 хиляди лева. Заяви се, че е имало 7 хиляди посетители, тогава защо печалбата от билети се декларира ,че е 100 хиляди лева, трябва да е 840 хиляди лева. Освен това кой се разпореди на едни хора да се продават билети, а други близо 6 хиляди да влязат  безплатно с покани направени на принтер, кой носи отговорност за това, попита Спасова.

Аз смятам, че всичко хубаво съградено от предходните управления трябва да се надгражда и развива, а не да се съсипва, защото управниците идват и си отиват, а Благоевград остава за всички ни такъв-какъвто го направим.

Мъчно ми е, че нивото пада, градът е тъжен, западнал, нищо не се прави,не се гради. Нашата управа успя да донесе над 350 млн.лева допълнително финансиране, така че имаше пари и за култура, образование, спорт. Ами нека ,ако са кадърни сегашните управници направят и те толкова, а не да нападат и клеветят. Това няма да им помогне на цялата безпомощност да управляват града, коментира още Спасова.

С нея бе и Станка Желева, дъщеря на покойния президент на България Желю Желев.

Спасова уточни, че те двете са представителки на Франкофоли за България. Но за тази работа не получават и стотинка, нито пък те подписват договори.

Атанас Камбитов също взе думата и каза, че  новата управа не може да боядиса това което е съградено по негово време. И ако го наричат крадец, то да вземат документи и да ги носят в съда. И поиска някой от общината да прочете доклада на АДФИ, за да се види, че не са открити золупотреби.

Камбитов и Спасова заявиха,че е рано да кажат дали ще участват в предстоящите местни избори.  /Пирин нюз/

Добавени коментари

Чичо публикува:
24 Юни 2023 | 13:07
Зла жена. Дано е далече от Благоевград. А иначе за Франкофоли, общината направи сериозни инвестиции за да стане Хиха представител. Не ли. И иначе хората на крадливото дуо са навсякъде в общината и общинските предприятия. Срамно не ли.
Дончо публикува:
08 Май 2023 | 15:55
Томов уби Благоевград.... Илко го погреба!!!
Симо Камето публикува:
08 Май 2023 | 15:19
И Шопова, и Камбитов бяха един ГРАНДИОЗЕН ПРОВАЛ за нашия Благоевград. Камбитов купуваше скъпи телефони на Шопова с общински пари. 4 броя телефони х. 2500 лв = 10 000 лв само за телефони на тази бизнес дама????? Къде го има това???? Този тандем банкрутира Община Благоевград, оставяйки я със задължения 18 млн лв. Аз не искам Франкофоли!!! На мен Благоевград ми харесва много повече БЕЗ Франкофоли.
поп Нафърфорий публикува:
07 Май 2023 | 22:30
Хихи, подавам ти го безплатно да го поемеш целия!
Бай Ган публикува:
07 Май 2023 | 14:54
Благоевград е загиващ вид.
таа па публикува:
07 Май 2023 | 12:03
При вас с Неделчо пък беше такова развитие, че още не можем да се отлепим от дъното.

Добавете Вашия коментар

TOP