Бившата юристка в направление „Култура“ на община Благоевград Е. Станинска загуби делото за уволние

08 Август 2020 | 09:22
0 коментара
Общество

Бившият юрисконсулт в направление „Култура” в община Благоевград Евгения Станинска загуби на първа инстанция делото за нейното уволнение. Тя обжалва пред Районен съд заповедта на кмета Румен Томов от 5 март тази година, с която е прекратено трудовото й правоотношение.

Според юристката заповедта била неясна и немотивирана, а уволнението незаконосъобразно, тъй като не бил направен задължителен подбор при съкращението на щата. Станинска претендира да бъде обезщетена за времето, в което е останала без работа, със сумата от 4197,60 лв. ведно със законната лихва върху нея. От община Благоевград оспорват исковата молба.

В хода на трудовия спор, разгледан от съдия Габриела Тричкова, става ясно, че Станинска е назначена за юрисконсулт в направление „Култура“ през април 2016 г., във втория управленски мандат на кмета Атанас Камбитов. След като властта поема сегашният кмет Румен Томов, е извършена структурна промяна в щатната численост на Общинската администрация, която е одобрена с решение на ОбС – Благоевград на 31 януари тази година.

В направление „Култура“ са утвърдени общо 14 щатни бройки. Според щатното разписание, влязло в сила на 6 март, са предвидени още една свободна щатна длъжност за главен експерт, две свободни длъжности за старши експерт, две свободни длъжности за младши експерт връзки с обществеността и една свободна длъжност за специалист комуникации и реклама. Длъжността юрисконсулт, заемана от Станинска, не фигурира в новото длъжностно и поименно щатно разписание, което е утвърдено от кмета след приетата промяна на структурата от общинските съветници. 

След анализа на доказателствата съдията счита, че заповедта за уволнение е ясно мотивирана, като основанието е съкращаване на щата, което е налице. С тези мотиви исковата молба на бившия юрисконсулт Е. Станинска в направление „Култура“ е отхвърлена изцяло.

Припомняме, че в Районен съд – Благоевград се гледат серия от дела на уволнени служители от екипа на екскмета Камбитов. Сред тях е и колективът в направление „Култура“, който вкупом бе уволнен на 5 март, като обяснението беше, че са допуснали поредица от гафове с привкус на саботаж. Трудовият спор бе загубен на първа инстанция и от бившия гл. експерт„Европейски проекти и програми“ в направление „Култура“ Ивелина Демиревска, която също е уволнена заради съкращаване на щата.

Решенията подлежат на обжалване пред Окръжен съд.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP