Бивш шеф на следствието в Благоевград е първият член от състава на новия ВСС

12 Юни 2022 | 16:31
0 коментара
Общество
Бивш шеф на следствието в Благоевград е първият член от състава на новия ВСС

Председателят на Камарата на следователите и следовател в Националната следствена служба Петко Петков е първият избран член на Прокурорската колегия на следващия Висш съдебен съвет. Той получи подкрепата на 265 от гласувалите 347 следователи. Избирателната активност бе 79,77 %.

Изборът не е изненадващ, а Камарата на следовтелите е едната от организациите, които пламенно и често подкрепят Иван Гешев още от процедурата по кандидатирането му за главен прокурор.

Интрига нямаше и кандидатът бе гласуван, без да се налага да се ходи на втори тур – за който според правилата е определена дата днес.

„Огромният брой гласували е и огромна тежест и огромна отговорност. Давам си сметка каква огромна отговорност и очаквания имате към мен. Ще се опитам да отговоря на очакванията, да прокарам идеите, защото има и много хубави идеи в концепциите на Наталия Василева и на Бойко Атанасов.

Идеи, които да бъдат за следователската професия, за престижа на следователската професия, за това да издигаме нашия имидж там, където му е мястото като равен сред останалите магистратски професии“, каза Петков, цитиран от БНР.

Петко Петков стартира работа в правосъдната система през 1995 година като асистент следовател в Районна следствена работа – Елин Пелин.

От ноември 1996 година е зам. -шеф на Районната следствена работа в Костинброд. Две години по-късно към този момент е в Стопанския отдел на Столичната следствена работа (СтСлС), а от 2000 година е началник на Осмо териториално поделение при СтСлС. През 2002 година е определен за шеф на Окръжното следствие в Благоевград, а от 2005 година е шеф на столичното следствие.

Предстои своите членове да посочат съдийската и прокурорската общности.

Новият ВСС би трябвало да встъпи на 3 октомври, когато изтича мандатът на стария състав. Но неизвестните са много относно това – дали и как Народното събрание ще избере своите 11 представители.

За избор трябва абсолютно мнозинство от 160 депутати.

Добавете Вашия коментар

TOP