Бюджет 2023 на Община Благоевград бе приет от Общински съвет

25 Август 2023 | 13:48
1 коментара
Бизнес
Благоевград
Бюджет 2023 на Община Благоевград бе приет от Общински съвет

Общинските съветници приеха Бюджет 2023 година на Община Благоевград. По време на провелите се дебати бяха разяснени различни параметри, свързани със заложените дейности. Във връзка с точката, общинските съветници допуснаха за изказване кандидата за кмет на ПП Методи Байкушев, който определи бюджет като „зрелище“ и изрази мнение, че това всъщност е предизборен бюджет, в който са заложени харчове, които да удовлетворят, колкото се може повече хора, което обаче ще доведе до дефицит от 23 % в края на годината.

„Бюджетът е най-важния инструмент за правене на политики. Този бюджет не беше представен като политика, а като едни числа. Бюджета е политики и приоритети. Там трябва вие, господин кмете да говорите и да кажете кое е важно да се направи.

Този бюджет е хаос. Щях да го кръстя „Хляб и зрелище“, но той е само зрелище. В Благоевград отдавна няма хляб“, каза Байкушев.

От своя страна кметът Илко Стоянов заяви, че няма да превръща гласуването на бюджета в предизборен дебат.

„Каквото имам да кажа, ще го кажа по време на предизборната кампания“, подчерта Стоянов.

По време на дебата бяха поставени въпроси, свързани парите, предвидени за Общинския инспекторат. Питането бе на общинския съветник Кирил Илиев от ГЕРБ, който посочи, че групата, която представлява не е доволна от дейността на въпросния инспекторат.

Кметът от своя страна заяви, че това звено е изключително важно за Община Благоевград, като коментира, че служителите са реагирали на над 3 хил. сигнала от различно естество.

Коментирана бе и темата, свързана с Наредбата за стимулиране на раждаемостта. Стана ясно, че са необходими още около 100 хил. лв., извън предвидените 400 хил. лв. за изпълнение на наредбата, за да бъде наваксано натрупаното закъснение в предходния период. Кметът обясни, че се мисли в посока как забавянето да бъде наваксано, без да се намаляват финансите от други пера.

В рамките на дебата бе коментирана и улица „Промишлена“. Илко Стоянов обясни, че средствата за реализацията на инфраструктурния проект са осигурени с ПМС от държавата. Предстои представянето и на проект за разширяване на бул. „Димитър Солунски“ в района на временното кръгово при Зърнени храни. Кметът коментира, че временното кръгово кръстовище ще стане постоянно и припомни, че в района предстои изграждането на магазин Фантастико, като ще бъдат обособени и допълнителни пространства.

Преди гласуването на бюджета, местните парламентаристи дадоха съгласието си и за създаване на „HIGH-TECH PARK BLAGOEVGRAD“, като голяма част от общинските съветници изтъкнаха, че създаването на въпросния парк е от изключително голямо значение за развитието на Благоевград.

Добавени коментари

Пепо публикува:
25 Август 2023 | 14:47
Да си увеличат възнагражденията.много труд полагат..мъка

Добавете Вашия коментар

TOP