Битови потребители на газ в Благоевград онемяха от декемврийските сметки: 653 лв. за апартамент от 120 кв.м, при 248 лв. за предишния декември

17 Януари 2022 | 07:36
0 коментара
Общество
Битови потребители на газ в Благоевград онемяха от декемврийските сметки: 653 лв. за апартамент от 120 кв.м, при 248 лв. за предишния декември

Тройни сметки за газ през декември 2021 г. в сравнение с декември 2020 г. изправиха на нокти абонатите на „Аресгаз“ ЕООД в Благоевград. Бивш общински съветник в областния център на Пиринско публикува на страницата си в социалната мрежа сметка от 652,90 лв. с гневния коментар: „Сметката ни за газ за декември е „Дай ми, мале, тенката пушка“. Предишния декември за отопление на същия апартамент от 120 кв.м и същото потребление семейството му платило 248,68 лв., а сега близо тройно повече, обясни той. Като се прибави и 70 лв. за ток, ситуацията става нетърпима, обобщи за „Струма“ екссъветникът.

Коментарите отдолу под публикацията веднага се разделиха на 2 лагера. Единият – „И ние сме така“, останалите пък публикуваха сметките си от ЧЕЗ за декември с многократно по-ниски суми, изреждайки под тях с колко климатици и радиатори са ги навъртели.

„И при нас е така. Но поне имаш фактура, аз нямам нищо! Минах през Изипей за проверка само и като ми каза сумата за газта, щях да припадна! Ега ги огин изгори и с бензин да ги гасат!!!!”, изплака друга клиентка на „Аресгаз“.

„Ма те от фирмата в случая не са виновни. Държавата пак дотира „Топлофикация София”, а другите да мрем – опитва се да успокои страстите трети потребител. – То ако продължава така, май с климатик ще е по-евтино дори при повишаване на цените на тока за бита…“

„Тия заслужават да не си плаща никой сметките!!! Или пък масово отказване от услугите им“, се очертава глобалното мнение сред благоевградчани, отопляващи се със синьото гориво.

Масло в огъня налива инашенец, живеещ в Западна Европа: „Яко ви цакат. Тука плащаме 100 € на месец за парно (на газ) и топла вода. Месечни + изравнителни са ни по-малко от 1000 € годишно, 2 месеца сме в България, това значи, че за 10 месеца плащаме по по-малко от 100 € на месец (това е за парно, топла и студена вода). При нас парното не се спира от септември до май“.

Друг от Брюксел добавя: „При нас за апартамент 130 кв. плащаме за ток и газ за отопление и топла вода 110 евро месечно, 12х110=1320 евро годишна сметка. При минимална заплата 1680 евро, това е една надница и малко“.

„А тука баджанакът в „Освобождение” за 110 кв. получи сметка 540 лв. за декември, та това е близо една минимална заплата, и това е само газта, и ток има 150 лв…“, прави сравнение жител на Благоевград.

Въпреки изявленията на министъра на енергетиката Александър Николов от сряда, че ведомството работи по проект за компенсация на битовите потребители за високата цена на газа през декември и януари, в Благоевград никой не вярва, че до потребителите ще достигнат обещаните компенсации, още повече със задна дата. Засега се предвижда помощта да е 50% от ръста на цената, като базата е 48,80 лв. за мегаватчас. Общо за този период от два месеца държавата била готова да плати под формата на компенсации 140 млн. лв., но за отпускането на тези средства ще е необходима нотификация от Европейската комисия и решение на Министерския съвет. При подобна схема на изчисляване компенсацията би била от порядъка на 26,77 лв. за мегаватчас за м. декември 2021 г. и 42,31 лв. за мегаватчас за м. януари 2022 г. Самата формула за компенсации е доста сложна и ще е необходимо време за преизчисляване по нея на всяка отделна сметка за газ.

Няма обаче яснота дали газоснабдителните дружества ще правят тези преизчисления, и ако да – колко време ще им е нужно, за да приложат формулата към всяка отделна сметка на битов потребител.

Въпреки опитите ни да получим отговор на този и други въпроси, зададени от клиенти на „Аресгаз“ в Югозапада, не успяхме да се свържем с г-жа Тодорка Божилова, завеждащ отдел мениджмънт и продажби в дружеството. По тази причина без отговор останаха въпросите:


Авариралата тръба на Покровнишкия мост остави потребителите цял ден без отопление

– Отчетено ли е в сметките на благоевградчани оставането им без газ, и то без предупреждение, на 15.12.2021 г., когато Покровнишкият мост поддаде и явно закрепената на неособено подходящо място тръба на газоснабдителното дружество се наложи да се укрепи. Получили ли са потребителите финансова компенсация за оставането им без газ, и ако да – защо това не е отразено във фактурите им?

– Тъй като след ремонта авариралата тръба бе закрепена на същото място, има ли опасност при следващ по-голям дъжд тя да се откъсне и за пореден път „Аресгаз“ да прекъсне газоснабдяването?

– Колко са абонатите на „Аресгаз“ в т.нар. „Обособена територия „Запад“, включваща общините Благоевград, Дупница, Сандански, Перник, Враца, Радомир, Ихтиман, Роман, Симитли, Костенец, Долна Баня, Сапарева Баня, Етрополе, Бойчиновци, Струмяни, Бобошево, Невестино, Кочериново, Криводол, Горна Малина, Бобов дол и Кресна, и защо те плащат на дружеството най-високата цена за снабдяването с газ – по 195,94 лв. мегаватчаса с ДДС, без в цената да е включен акцизът. За сравнение – на обособена територия „Добруджа” цената за крайния потребител е 192,36 лв., а за район „Мизия” – 195,80 лв.

– Това ли е окончателната цена, по която плащат потребителите, или към нея трябва да се прибавят още цената за пренос за 1-во тримесечие на 2022 г., която е 0,6963 лв./MWh без ДДС, прогнозната цена за достъп за 1-во тримесечие на 2022 г. – 3,7408 лв./MWh без ДДС, както и „цена за неутралност при балансиране 1-во тримесечие 2022“,  изчислена на 0,0049 лв./MWh без ДДС.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP