Билкова отвара от Мадагаскар бори Covid-19

10 Септември 2020 | 14:53
0 коментара
Любопитно

Билкова отвара от Мадагаскар е сочена като средство срещу COVID-19. Тя е популярна в традиционната китайска медицина повече от 2000 години за лечение на редица заболявания, включително малария

Напитка, използваща растителни екстракти от артемизия, беше популяризирана от нейния лидер, президентът Андри Раджоелина, припомня BBC. Засега няма доказателства, че това растение - чиито съединения действат срещу маларията - може да се бори с COVID-19, казват от Световната здравна организация (СЗО).
 
Artemisia annua произхожда от Азия, но расте в много други части на света при слънчеви и топли условия.
 
Използва се в традиционната китайска медицина повече от 2000 години за лечение на редица заболявания, включително малария, както и за облекчаване на болката и борба с треската.
 
Президентът на Мадагаскар заяви през април тази година, че опитите, проведени върху напитката Covid-Organics, която използва артемизия, са показали нейната ефективност срещу болестта. Той повтори това твърдение през септември.
 
Точният състав на напитката не е известен, въпреки че правителството казва, че повече от 60% са получени от растението артемизия. Мадагаскар също е започнал да произвежда капсули и разтвор, който може да се инжектира, върху който вече са започнали клинични изпитвания.
 
Германски и датски учени тестват екстракти от растения Аrtemisia annua, които според тях показват известна ефективност срещу новия коронавирус в лабораторна обстановка.
 
Изследването - което не е било потвърдено независимо от други учени - установи, че тези екстракти показват антивирусна активност, когато се използват с чист етанол или дестилирана вода.

Добавете Вашия коментар

TOP