Билкова напитка сваля кръвната захар и укрепва имунитета

03 Септември 2020 | 10:57
0 коментара
Любопитно

Британски лекари заявяват, че проста напитка, направена от коприва, ефективно прочиства кръвта от излишната захар и затова е много полезна за хора с преддиабет и диабет.

Експертите напомнят, че някои естествени растителни вещества имат доказана способност да намаляват високите нива на кръвната захар. Те включват полифенолите, открити в копривата.

„Билковата напитка, приготвена със сушени листа от коприва, има редица ползи за здравето. Един от тях е способността й да пречиства кръвта от излишната захар “, казаха експертите в публикация на Express.

Според тях копривата помага на панкреаса да произвежда повече инсулин, хормон, който регулира притока на захар в кръвта и предотвратява покачването на нивата на захар. Недостатъчното производство на инсулин е често срещана характеристика на диабет тип 1.

Експертите съветват не само да консумирате напитка от коприва, но и да я добавяте към храната, например в супи, салати. Като евтин продукт, той осигурява на организма витамини А, С, К, някои витамини от група В, както и калций, желязо, магнезий, фосфор, калий - техният комплекс помага за укрепване на имунната система, бори се с възпаленията. 

Копривата се препоръчва и като естествено средство за понижаване на високото кръвно налягане, пише zdrave.to.

 

Добавете Вашия коментар

TOP