БГ кокаинов крал най-търсен в Европа

04 Ноември 2022 | 08:07
0 коментара
Криминално
БГ кокаинов крал най-търсен в Европа

Български кокаинов крал е един от най-търсените в Европа. В момента по оперативни данни на ГДБОП Николай Куркучев ръководи по-мощна организация и от тази на Брендо, който вече е осветен и задържан няколко пъти в различни държави, за последно в Украйна.

54-годишният топ международен наркотрафикант, който е роден в Поморие, има канал за кокаин от Колумбия през България за Европа, държи мрежа от над 150 мулета и връзки с картели, сочи проверка на „Телеграф“ в Европол. Европейската спецслужба обяви за изключително опасни и неуловими и трима наши убийци. Единствено Испания към момента се похвали преди два дни с бомбастичен арест на наш килър, издирван за троен разстрел и последвало запалване на фалшификатори. „Васил Баклаор е един от най-търсените престъпници в целия Европейски съюз“, обявиха от Националната полиция в Мадрид.

Николай Куркучев е издирван от Европол по искане на Испания, където се предполага, че живее и движи кокаиновия канал. Описан е като изключително опасен и вероятно въоръжен. Организацията му е била специализирана във вноса на кокаин, скрит в легални стоки, в контейнери, изпращани от Колумбия под привидността на легална търговия. При пристигането си в Европа легалната стока била изпращана в лаборатории, където наркотикът щял да бъде извлечен. “Организацията изпращаше свои собствени „химици“, за да гарантират, че максималното възможно количество вещество е възстановено”, казват от Европол. Интересното е, че колумбийските химици на Куркуча, както е познат в родното си Поморие, импрегнирали коката в кашони. В тях товарели най-различни стоки. Вече от Европа в тирове с тайници бялото злато тръгвало към няколко държави.

Международните служби са регистрирали до момента 3 пратки от Южна Америка за България с общо 740 килограма кокаин. Преди две години ГДБОП опитва да го задържи в негов имот в Поморие, но той успява да избяга. Делото срещу него все още не е приключило. Антимафиоти от ГДБОП разказаха, че Николай се установил в Испания преди повече от 20 години. У нас опитвал да строи сгради, но бизнесът му не потръгнал. Смята се, че в зората на соца е тръгнал от грабежи и кражби, а вече в Мадрид е изградил топли връзки с колумбийски картели. Името му било използвано като гарант, че коката ще е качествена и ще стигне до Европа без проблем.

Друг българин също се издирва от Европол, но за него има издадена и червена бюлетина на Интерпол. Става въпрос за Мустафа Мехмед Шакир. Той е описан също като особено опасен. У нас е осъден на 16 г. затвор за трафик на 27.4 кг хероин. Нашенецът заедно с още четирима души организирали мрежа от мулета, които да пренасят кафявия прах през ГКПП-Капитан Андреево. Още през 2009 г. му паднала пратка. Интересна подробност е, че хероиновият бос, въпреки че се издирва, преди три години пусна молба в съда да се преразгледа присъдата му. Магистратите обаче го порязаха.

В топ 5 на най-опасните убийци в Европа допреди два дни беше Васил Бакларов. 55-годишният българин се издирваше от над 20 години за тройно убийство, извършено в Мадрид през далечната 1995 г. Той участвал в Испания в банда, която извършвала широк спектър от престъпления, но основно кражби на коли и трафика им в различни държави. На 15 август 1995 г. Бакларов и любовницата му венецуелка разстрелват трима фалшификатори, които опитали да ги преметнат с пари менте. Престъплението било извършено край Алкала де Хенарес (Мадрид). Телата на трите жертви били открити на задната седалка на кола, която била запалена. В труповете имало над 16 куршума, обясниха от Европол. Разследването показало, че измамниците предложили на Васил и любовницата му да умножат парите им, като им направят и ментета. След като разкрили плана обаче, бълагаринът и венецуелката с гореща кръв ги разстреляли. Сега Бакларов ще лежи доживот в испански затвор.

Един от най-търсените БГ убийци от Европол е Антон Петковски. Той е осъден на доживотен затвор у нас за двойна екзекуция през далечната 2001 г. На 12 декември тогава в с. Селище Антон и негов авер разстрелват с автомат „Скорпио“ възрастен мъж. По-късно Pетковски вижда сметката и на съучастника си, тъй като е свидетел на зверството. Делото срещу него се точи 10 години, докато получи доживотна килия.

Другите двама нашенци, издирвани от Европол за мокра поръчка, са Сали Ахмет и Мехмет Акринар. Преди време в Кипър те буквално разфасовали британския гражданин Джордж Хенри Лоу. Ръгали го и в гърлото. Опитали да ликвидират за пари и Бен Баркър, но той оцелял.

Дават €5000, ако издадеш нещо за Ружа Игнатова

Европол обяви награда от 5000 евро за всяка важна информация, водеща до задържане на Ружа Игнатова. “Тази награда е предназначена изключително за частни лица, а не за държавни служители, чиито професионални задължения включват наказателно преследване на престъпления“, уточняват от Европол на сайта си. Припомняме, че и ФБР обяви награда за главата на криптокралицата от 100 000 долара, но до момента никой не се е докопал до тях.

Добавете Вашия коментар

TOP