БГ доматът на път да изчезне, ядем вносни боклуци

31 Октомври 2021 | 15:54
1 коментара
Общество
БГ доматът на път да изчезне, ядем вносни боклуци

Тревога! Производителите на оранжерийна продукция предупреждават, че пазарът може да остане без български зеленчуци през зимата. Това ще принуди българите да купуват изцяло вносни домати и краставици.

От браншовата асоциация настояват за спешна среща с премиера и предупреждават за масови протестни действия.

"Ако трябва да си калкулираме разходите сега – 5-6 лв. ще струва килограм домати, краставици, или чушки. Положението ни е плачевно. Три пъти са скочили цените на тока, газа, торовете. По-разумното е да затворим оранжериите и да не работим", обясни пред БНР Атанаска Бялкова, оранжериен производител.

По думите й над 90 на сто от оранжерийните производители може да се откажат да работят. Особено тези, които се отопляват на газ и тези, които не са се снабдили с пелети, няма смисъл да работят, защото ще загубят още повече, разясни Бялкова.

Производителите настояват да направят и техните субсидии като в цяла Европа, защото сега получават най-малко. Искат и да отпадне акцизът на горивата, както за зърнопроизводителите.

Добавени коментари

Не се плашим! публикува:
31 Октомври 2021 | 19:50
Вчера кандидат депутата Ал.Мацурев заяви,че ще работи упорито за развитието на земеделието не само в Благоевградско,но и в цяла България. Да гласуваме за него! Той ще оправи положението! Вервайте му!

Добавете Вашия коментар

TOP