Безработните в Благоевградско се увеличават

24 Март 2020 | 10:14
0 коментара
Бизнес

Все повече безработни се регистрират в бюрата по труда на територията на Благоевградска област през последната седмица, но все още няма рязък скок при покачване на броя им, отчете вчера за „Струма” шефката на Регионалната служба по заетостта в Благоевград Станислава Поповска.

Според нея повечето от новорегистрираните безработни са от областта на туризма, работили в хотели и питейни заведения в Банско, Разлог и Сандански, но към момента работодателите, които са решили да съкратят част или целия персонал, са единици. Повечето от собствениците на заведения и хотели са пуснали персонала в неплатен или платен отпуск и изчакват да видят колко време ще продължи въведената карантина, обясни Поповска.

Очакванията й са, че по-голямата част от тях ще приемат офертата на правителството държавата да плати 60% от заплатите на хората, чиито местоработи бяха затворени от коронавируса, условието обаче е самите работодатели да поемат останалите 40%, а ако откажат да го направят или закрият мястото след този период, те трябва да са готови да връщат парите на държавата.

Освен в курортните центрове повишение на хората, които идват да се регистрират на борсата, се забелязва и в Бюрото по труда на Благоевград.

„Повечето са съкратени от малки частни фирми, които имат 7-дневен срок от прекратяване на договора им за регистрация в бюрото, а ако се забавят и го направят до 20 дни след оставането им  без работа, тогава от парите им за първия месец се приспадат просрочените дни”, обясни служител на БТ – Благоевград. За разлика от тук, срокът безработният да се регистрира в НОИ е до 3 месеца.

Другата голяма група са новорегистрираните в бюрото благоевградчани, които се връщат от чужбина. Повечето от тях посочвали в декларацията си, че са се прибрали преди повече от 30 дни и не е изключено сред тях да има такива, умишлено спестили истината, за да избегнат двуседмичната карантина, предполагат работещите тук.

Бюрото по труда обаче няма нито капацитет, нито законова възможност да проверява кой от новите им клиенти кога точно е пресякъл границата на България. Самите служители работят в службата, защото няма как да вършат работата от домовете си, но са въвели строго ограничени контакти – безработните не влизат в кабинетите им, само подават личната си карта, за да им бъде изваден номер за регистрация, и не попълват никакви молби и заявления.

Според министъра на труда Деница Сачева само миналия петък регистрираните на ден в страната безработни са се увеличили от 750 до 1301. Прогнозите й обаче са, че това е само началото и тепърва трябва да очакваме огромен ръст на безработицата, който в момента трудно може да бъде прогнозиран.

Добавете Вашия коментар

TOP