Безработицата на нива отпреди кризата

17 Август 2017 | 14:59
0 коментара
Общество

Министерството на труда и социалната политика няма намерение да прави промени в параметрите на функциониране на пенсионната система, така както са установени през 2015 г. в Кодекса за социално осигуряване и са разписани в един дълъг времеви период как ще се променят. Става дума за пенсионна възраст и за изискуем осигурителен стаж за придобиване право на пенсия. Това каза Бисер Петков министър на труда и социалната политика.

Сред приоритетите в управленската програма е и стабилна пенсионна система. Министърът и екипът му представиха някои акценти в програмата в частта социална и демографска политика. Сред тях е увеличението на доходите, чрез заетост и по-висока производителност на труда.

Петков припомни, че равнището на регистрираната безработица за юли е 6,7%. Като броят на регистрираните безработни в Бюрата по труда през юли е спаднал на 220 884. По този начин броят на безработните през юли тази година се изравнява с най-ниския регистриран брой безработни за целия период, в който Агенцията по заетостта поддържа статистика.

„Такъв приблизително е бил броят на регистрираните безработни през юли 2008 г. преди настъпване на икономическата криза”, посочи министърът. В програмата на правителството е записано и подобряване на процедурите по национално осиновяване и разширяване на подкрепата за кандидат-осиновителите и осиновителите чрез промени в Семейния кодекс и подзаконовата уредба в областта на националното осиновяване. Зам.-социалният министър Росица Димитрова посочи, че предстои да се направят допълнителни срещи с МП, за да се стигне до конкретиката, която да се предложи за обществено обсъждане.

„Една от предстоящите промени е създаване на национален регистър на децата, които подлежат на осиновяване, национален регистър на кандидат-осиновителите. Национален съвет, който да разглежда кандидат-осиновителите и децата, които подлежат на осиновяване”, посочи тя. Сред мерките в правителствените приоритети са достигане на равнище на минималната работна заплата от 650 лв. в края на мандата. Както и създаване на условия за ръст на икономическата активност, който ще позволи достигане на равнище на средната работната заплата до 1500 лв. в края на мандата.

„Аз лично съм оптимист. Смятам, че при това развитие, при тази база от която се стартира, целите свързани с минималната работна заплата и средната работна заплата са напълно реалистични”, каза Петков. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP