Бездомно куче нападна и захапа четвъртокласник от училището в „Струмско”

18 Февруари 2023 | 14:14
0 коментара
Общество
Благоевград
Бездомно куче нападна и захапа четвъртокласник от училището в  Струмско”

Бездомно куче нападна и ухапа по ръката четвъртокласник от СУ „Иван Вазов” в благоевградския квартал „Струмско” Инцидентът е станал в четвъртък около 11,25 ч., когато по време на междучасието момчето заедно със свой съученик излезли навън, за да си купят нещо от будките в района. Тогава в т.нар. зелени площи, които са извън двора на училището, четвъртокласникът е бил ухапан от четириногото. Детето е било прегледано в Спешна помощ и е изпратено за домашно лечение. Директорът на училището Методи Андонов показа подготвения доклад до Регионалното управление на образоването.

В хронологичен ред са описани случилото се и предприетите действия. На пострадалото дете е оказана първа помощ от медицинското лице на училището. Класният ръководител се е свързала с майката, която е дошла на място и е завела сина си в Спешния център.

Междувременно директорът е информирал за инцидента общинския приют, от което обаждане обаче не е произтекло нищо. В следобедните часове класната отново е разговаряла с майката и е поучила уверения, че детето е добре. „Днес /б.р. 17.02./ детето не е на училище, но е добре. Няма разкъсвания и сериозни травми, но по ръката се виждат следи от зъби и ухапването”, коментира М. Андонов. Директорът разказа и че пострадалото момченце, а и голяма част от другите ученици много обичали и често си играели с бездомните кучета в района, а самият той неведнъж предупреждавал децата да внимават.

На въпроса увеличила ли се е популацията на безстопанствени четириноги в квартала, М. Андонов направи тревожна констатация: „Преди години бяха изчезнали, имаше само котки, даже ние взехме да се питаме къде са кучетата. По време на Ковида пак се появиха, а сега са из целия район. Най-много бездомни кучета заварваме в понеделник. Не мога да кажа откъде идват и как се множат толкова бързо през двата почивни дни, но са с различни по цвят ушни марки, което означава, че най-вероятно прииждат от други общини”, каза директорът и допълни, че на персонала често им се налагало да гонят кучетата от двора, но нямало как да опазят децата извън оградите на училището, какъвто е и последният случай. М. Андонов разказа, че многократно се е обаждал и е сигнализирал общинския приют за проблема с бездомните кучета в района на училището, обръщал се е за съдействие, но засега реакция няма. „Казаха ми, че не могат да направят нищо, ако няма някой ухапан и това да бъде удостоверено с медицинско свидетелство. Затова сега майката на детето извади медицинско, за да може въпросното свидетелство да послужи и от приюта да дойдат”, сподели директорът на СУ „Иван Вазов”. Директорът М. Андонов увери, че четвъртокласникът е добре, и показа района пред училището, където е станал инцидентът.

Любопитното е, че самият директор е стопанин на прекрасно куче и често в извънработно време и в почивните дни може да бъде забелязан да разхожда своя домашен любимец. Именно в качеството си на отговорен стопанин и човек, разбиращ от темата, М. Андонов изрази мнение, че най-ефективният и по думите му единственият начин за справяне с проблема е бездомните кучета да бъдат прибирани в приюти и оттам осиновявани. А иначе това е поредният случай на пострадал човек в района. През месец декември огромно куче нахапа ученик до дюнерджийницата срещу училището. Тогава бе установено, че въпросното куче е със зелена ушна марка, което отговаря на бездомните четириноги от община Симитли.

Проблеми от такъв вид има и по други училища. Цели глутници често могат да бъдат забелязани и около района на Националната хуманитарна гимназия. Управителката на общинския временен приют В. Асенова категорично отрече да е получавала сигнали от директора на Шесто училище и заяви, че думите, които той опитва да й припише, са абсурдни. Проверка на общинарите установи, че завчера домакинът на училището е подал сигнал за нападнато дете на горещия телефон на Общината, изпратен бил екип на място веднага и е установено, че всички кучета в района са маркирани и кастрирани и няма причина да бъдат прибрани в приюта. Общински служител е посъветвал да се извади медицинско на пострадалото дете, защото това е вариантът агресивно животно да бъде заловено и отведено в приюта.Struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP