Безценни антики, оръжия и картини на Майстора в петричкия музей

25 Май 2022 | 11:08
0 коментара
Култура
Безценни антики, оръжия и картини на Майстора в петричкия музей

18 хиляди антики и други ценни експонати са подредени в в сградата на музей, бивша собственост на Гранични войски.

До дни предстои откриването на новия музей в Петрич, изграден по трансграничен проект с гръцкия град Серес.

 

“С новата придобивка музеят има възможност да се разшири и да придобие истински облик на важна културна институция с достатъчна площ за експониране на богатото културно-историческо наследство. Има много по-голямо пространство и за експозиции, и за фондохранилища”, коментира директорът Методи Бисерков.

Разгърнатата застроена площ на реконструираната сграда е 1847 кв. м, на две нива и с възможност да приема до 150 посетители, а финансирането е около 1,4 милиона лева. Изграден е и паркинг за автомобилите на посетителите, а сградата се вписва изцяло в архитектурната среда с площадно пространство, водни площи и богато озеленяване наоколо. Осигурена е достъпна среда за хора в неравностойно положение с асансьор до второто ниво.
Използвани са модерни технологии и съвременно експониране с 3D възстановки, показани включително и в киоски.

Разработва се представяне на холограмни образци чрез холограмни инсталации. Новата сграда е подходяща и за тематично обучение на ученици и студенти.

“Подходът е посетителят да не е просто зрител, а да е и активен участник. Това е новото, модерно разбиране за функционирането на един исторически музей”, обясниха уредниците пред 24 часа. Разделянето на експозициите е направено чрез мебелировка, без стени и врати. Културните ценности се експонират в затворени витрини или в мобилни шкафове със стъклени тавани и вградено LED осветление.

На първото ниво е разположена експозиция от Праисторията, Античността и Средновековието. Подредени са находки от античния град край Петрич Хераклея Синтика. Изложили сме уникалната статуя тип тогатос – мъж в официалната римска дреха, висока над два метра, вероятно на император или друг управник от I-II век след Христа. Посетителите ще видят и голям латински надпис, който всъщност е писмо на император Галерий и цезар Максимин Дая от 308 година, в което владетелите се обръщат към хераклейците в отговор на молбата им да възстановят изгубените градски права.

Експонирали сме още малки скулптури, надгробни и оброчни плочи, витрина с предмети от ежедневието", разказа Бисерков.

В зоната, отделена за етнографията, е представен градският бит от началото на ХХ век, както и одая от селска къща. Уникални са петте народни носии – местни огражденски, на бежанци от Беломорието, както и дебърска сватбена носия.

Историята на българските земи през ХVII-ХIХ век е представена на второто ниво. Могат да се видят автентични оръжия от националноосвободителните ни борби, много документи и снимки, старопечатни книги, ордени и медали.

Гербът на Петрич с интересната легенда около създаването му, печатът на града от 1872 година, са друга част от експонатите на второто ниво. Там е и гостуващата изложба на Националния военноисторически музей с 22 картини на наши художници от периода 1912-1944 г., сред които има творби на Владимир Димитров-Майстора.

Добавете Вашия коментар

TOP