Без второ увеличение на минималната заплата, коалицията на нож заради бюджета

02 Юни 2022 | 12:03
0 коментара
Политика
Без второ увеличение на минималната заплата, коалицията на нож заради бюджета

Коалицията кръстоса шпаги заради увеличение на заплати и пенсии в навечерието на актуализацията на бюджета, която трябва да се случи до края на месеца. Напрежение в кабинета има заради минималната работна заплата. Тя трябваше да бъде увеличена още веднъж до края на годината, но това вероятно няма да се случи след изричната намеса на вицепремиера и финансов министър Асен Василев, разказаха присъствали на коалиционния съвет преди няколко дни. Припомняме, че БСП настояват минималното възнаграждение да стане 760 лева от юли. То беше увеличено на 710 лева от 1 април. Пенсиите обаче ще бъдат вдигнати с 10%  и като се добавят средствата, които досега се получаваха от ковид добавката, тя ще стане 467 лева. Това е особено важно за БСП и с оглед на предстоящите местни избори догодина. Данъците ще запазят досегашните си нива.

За максималния осигурителен доход социалното министерство предлага механизъм за автоматично увеличение – той да е равен на 2,2 до 2,5 средни работни заплати. Този механизъм тепърва ще се обсъжда в коалицията. През първото тримесечие на 2022 г. средната месечна работна заплата e 1593 лв. Това означава минимум 3504 лв. на този етап. В момента максималния осигурителен доход е 3400 лв. и заявката на правителството е да го запази на това ниво до 2023 г., а с бюджет 2023 г. да го обвърже с обективен критерий на увеличение.

От 1 юли се очаква да влязат в сила и данъчните облекчения за семейства с деца, които ще се приспадат на всеки три месеца, а не веднъж годишно, както беше досега. По какъв механизъм ще се случва това ще определи НАП.

Социалният министър Георги Гьоков поиска днес от ефира на БНТ 10% увеличение на заплатите в държавния сектор, което е много вероятно да бъде одобрено от коалицията, а причината – отново предстоящите местни избори, за които неофициално се знае, че се организират от администрацията.

Добавете Вашия коментар

TOP