Без успех завърши лидерският съвет на коалицията. Асен Василев иска да овладее БНБ

11 Април 2022 | 09:55
0 коментара
Политика
Без успех завърши лидерският съвет на коалицията. Асен Василев иска да овладее БНБ

Без успех завърши снощният лидерски съвет на коалцията.

Партньорите останаха на непроменените си позиции:

ПП изтегли Андрей Гюров от състезанието за управител на БНБ,

ИТН обаче продължават да държат на Каримански.

Той пък не може да бъде избран без гласовете на опозицията.

БСП твърдо е против да се изпраща оръжие за Украйна.

 

От ПП се опитват да сложат свой човек, за да имат контрол върху БНБ, заяви таза сутрин Тошко Йорданов, който застъпи тезата, че за всеки пост трябва да се издигат професионалисти.

 

Има огромна концентрация на финансова власт в ръцете на един човек и това е финансовият министър Асен Василев - всички инструменти са в него и сега той иска да овладее и БНБ, подчерта Йорданов.

 

В “Продължаваме промяната” са службите, МВР и всички ресурсни министерства. Сега се опитват да овладее БНБ”, категоричен беше Тошко Йорданов. "Опитват се да сложат човек, които да е под техен контрол. Предлагаха 4-5 човека. Хвърчаха имена, но не стигаха до публиката, защото не отговаряха на изискванията“, каза Йорданов.
 

Подозирам, че колегите ще се опитат да отложат избора на управител на БНБ за по-натък – тяхно право е, подчерта  Йорданов и напомни, че процедурата се случва в парламента и „колкото повече този проблем се "размята" по този начин, толкова по-зле за всички“.

 

Той нарече "мръсен намек" думите на премиера Петков от вчера,  че ПП изтеглят Андрей Гюров, за да има съгласие в коалицията да бъде закрило спецправосъдието.  "Това не е вярно, ние всачик сме за закриване на спецпрокуратурата, каза Йорданов и допълни: Отвратително е министър-председателят да лъже!

 

Заради съмнения в корупция на партньора си от ПП ИТН ще предложи парламент да решава за плащанията към всяко министерство,  обяви заместник-председателят на партията на Слави Трифонов Тошко Йорданов след коалиционния съвет.

 

Според него  създаването на такава комисия ще даде прозрачност. Поводът за идеята на "Има такъв народ" обаче е съмнения от коалиционните партньори в корупционна схема по казуса са разплащането на над 1млрд. лева на пътни фирми.

 

"Правят намеци, че там има корупционна схема, която ние ще реализираме, аз не знам каква е тя. За да няма никаква съмнения, че някой нещо се опитва да направи, Министерството на регионалното развитие се отказва от този начин на плащане", каза зам.-председателят на "Има такъв народ".

 

От изказването му се разбра още, че в крайна сметка не Народното събрание през решение в пленарна зала ще гарантира за плащанията към пътни фирми, а парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията, както и междуведомствена комисия от три институции: Министерски съвет, Министерство на финансите и Министерство на регионалното развитие.

 

"За да е чисто към всички - и да не можем ние да кажем, че имаме съмнения в Министерството на финансите, в министерството на Лорер (има предвид Министерството на икономиката и растежа с министър Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" - бел. авт.), най-чисто е комисия да одобрява такива плащания", добави Тошко Йорданов за идеята в бъдеще парламентарна комисия да одобрява всички плащания на правителството.

 

Ако парламентът гласува създаването на комисия, която да одобрява плащанията на Министерския съвет, това може и да даде повече публичност на харчовете, но и ще ги забави.

 

Премиерът Кирил Петков е заявил, че изборът на нов управител на БНБ няма да влезе тази седмица в пленарна зала.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP