Без туристи за Великден в хотелите с бежанци

30 Март 2022 | 16:40
0 коментара
Бизнес
Без туристи за Великден в хотелите с бежанци

Част от хотелите, в които са се настанали бежанци, бягащи от руската инвазия в Украйна, няма да приемат туристи по Великден, коментираха от бранша пред „Телеграф“. В Златни пясъци например вече има настанени над 1500 души, като се очакват и още. Хотелиерите в курорта обаче са категорични, че няма как в една база да се настаняват туристи заедно с украинските бежанци. „Туристът идва като турист. Цената, която плаща, е много по-висока от тази, която чакаме да бъде изплатена за бежанците, която е 40 лева, а и комфортът, който се предлага на туриста, е много по-висок“, обясняват хората в бранша. Едновременно с това за Великден се чака и първата вълна туристи от Румъния.

Празници

Някои от хотелите обаче няма да могат да ги поемат по време на великденските и майските празници, тъй като са приютили в базата си бежанци от Украйна. Затова собствениците решават да не настаняват туристи до края на май. Какво обаче ще стане след това с бежанците, засега не е ясно. „Надяваме се на съдействие от държавата и съдействие от хотелиери от зимните курорти, от вътрешността на страната, които да приемат тези хора, защото ние ще трябва да отворим за туристите през лятото“, казва Ивелина Йорданова, която е управител на хотел. Едва 5 процента от бежанците в хотела са със статут за временна закрила.

Удължаване

Без такъв статут хотелиерите няма как да получат обещаната от държавата помощ. Хотелиерите настояват за съдействие от държавата, която да удължи крайния срок, който е до 31 март. „Представете си ние да не получим плащане за настанените украинци. Не е редно и не е честно спрямо нас - хотелиерите, които помогнахме в тази трудна ситуация“, коментира още Йорданова. Въпреки трудностите хотелиерите все пак се надяват да има туристи през това лято. „Хотелите, които ще отварят за предстоящите празници, имат предварителни резервации. Няма отменени, даже напротив, има допълнителни записвания“, каза проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Междувременно стана ясно, че официално регистрираните украински граждани на територията на област Пазарджик са 296. Те са посочили регистрация по настоящ адрес в частни жилища и хотели в общините Пазарджик, Септември, Пещера, Панагюрище, Велинград, Белово, Батак и Стрелча, съобщиха от областната администрация.

Добавете Вашия коментар

TOP