Без срам: ГЕРБ опитва да изкара жертвите виновни за полицейския терор

15 Август 2021 | 14:02
2 коментара
Общество

От средите на ГЕРБ и бившата власт започнаха да се чуват безсрамни гласове за бруталния полицейски терор под колоните на Министерски съвет миналото лято. Тезата им е: насилието е недопустимо, но и протестиращите са виновни. Още по-невъзмутимо твърдят, че адекватните наказания са разпоредени отдавна. На този фон приказливия в много други ситуации Бойко Борисов мълчи.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков написа във "Фейсбук" (без редакторска намеса) за разпространените кадри: "Моят коментар за видеото с полицейското насилие е следния, като си давам сметка , че едва ли ще се “хареса” на всички. Да, категорично всеки превишил правата си, независимо от ситуацията, трябва да си понесе последствията, най-малкото за да служи превантивно и занапред. Аз също съм бил обект на подобни действия и категорично ги Осъждам. И тук обаче идва друг, също толкова неудобен въпрос: А какво правим с тези, които чупеха, оскверняваха държавни институции, блокираха абсолютно незаконно града, подиграваха се на полицаите, опитаха се да нахлуят в парламента? Малко заприлича на една приказка: “Абе да има правила, но друг да ги спазва”. Според мен е много важно, че ако искаме да сме демократично общество, не трябва да сме безкритични и да си затваряме очите и за другата страна на монетата….Ако не, значи ни е рано още!".

Със странна реакция във "Фейсбук" излезе и Александър Йорданов, представител на ГЕРБ - СДС в Европейския парламент: "Хр. Иванов грачи срещу полицията така, както срещу нея са грачили комунистите преди 9.09.1944 г. Но и тогава и днес има Гешев".

В сходен на Ненков дух се изказа Ангел Джамбазки от ВМРО. Пред Нова телевизия той заяви, че разпространените кадри на насилие са неприемливи, но изтъкна, че преди това полицаите са били атакувани с бомбички, посипвана е слама по тях, като знак, че ще бъдат запалени и т.н. Той прехвърли отговорностите към организаторите на протестите.

А бившият МВР-министър Младен Маринов заяви, че категорично осъжда всякакви прояви на насилие, но призова темата да не се политизира. Част от изявлението му във "Фейсбук" звучи така: "Още в нощта на 10 юли 2020 г, когато ми станаха известни видео материали, заснети и разпространени от граждани в социалните мрежи и съдържащи данни за превишаване и злоупотреба с правомощия от страна на полицейски служители, разпоредих на главния секретар на МВР и на директора на СДВР, към онзи момент, да бъде извършено пълно и обстоятелствено разследване на тези данни. Разпореждането ми бе ясно и категорично – проверката да бъде извършена в максимално кратките срокове, разрешени от закона, да бъдат взети (ако бъдат установени нарушения) съответните дисциплинарни мерки, а при установяване на данни за престъпления, съответните материали да бъдат изпратени на прокуратурата по компетентност. Това бяха и продължават да бъдат законовите правомощия на министъра на вътрешните работи за разрешаване на подобни случаи. Подадох оставка като вътрешен министър на 24 юли 2020 година. Само 3 дни по-късно – на 27 юли 2020 г., новият вътрешен министър обяви пред медиите резултатите от приключилата вътрешна проверка, взетите дисциплинарни мерки (включително, една от които е с негов акт), както и, че материалите са изпратени по компетентност на прокуратурата. Никога и по никакъв повод през цялата си кариера на полицай не съм укривал данни за извършено престъпление.... Призовавам разпространените в петък от временната парламентарна комисия видео кадри да не бъдат използвани за нагнетяване на политическо напрежение и омраза в българското общество...Нека този случай не влияе и върху обективността при разследване на случаите на пострадали полицаи при изпълнение на служебните им задължения. Защото именно те издържаха на провокациите и нападенията през миналата година, станали пред очите на цялото българско общество, като така запазиха гражданския мир в Република България!"

С коментар излезе и наследникът на Маринов Христо Терзийски. В общи линии, той повтори казано от Маринов: "Винаги съм се противопоставял и отхвърлял всякакви форми на насилие... На 27 юли 2020 г. или само 3 дни, след като бях избран от Народното събрание за министър на вътрешните работи, огласих пред българската общественост резултатите от вътрешното разследване по случая. Направих това в национален ефир и с прессъобщение на МВР. Продължавам да стоя зад думите си, казани тогава, че ние, служителите на МВР нямаме полза да прикриваме нарушения, защото те рушат авторитета на нашето министерство.... В резултат на тези констатации своевременно бяха наложени съответните дисциплинарни наказания, предвидени в Закона за МВР. С моя заповед (като министър) е наложено тежко дисциплинарно наказание на един ръководен служител на ОСПС. Със заповед на директора на СДВР са наложени и съответните дисциплинарни наказания за младши изпълнителския състав от същия отдел. И накрая, но не на последно място – всички събрани материали в хода на вътрешното разследване са изпратени на Софийска районна прокуратура по компетентност....Нека този случай да не бъде използван за разчистване на сметки с политическите опоненти и за сеенето на раздори в нашето общество! Нека както се разследват справедливо случаите на превишаване и злоупотреба с полицейски правомощия, така да се разследват и случаите на насилие срещу български полицаи!"

Деница Сачева също осъди насилието, но уточни, че такова имаше и срещу полицаите. "То не може да бъде делено на приемливо и неприемливо. То е неприемливо и за полицаите. Трябва да бъдем обективни - двустранно да се разследва насилието", каза тя пред Нова телевизия. Според нея отговорността за нередностите трябва да се носи персонално от участващите полицаи, а не от Младенов, Терзийски и други политици.

 

КОНТРАПУНКТ

Евгени Марчев, един от жестоко бити младежи и участник в кадрите, заяви пред Нова телевизия:„Хващат те, повалят те на земята. И вече опитват да те премажат. Арестуват те и ти се нахвърлят като глутница вълци. Помня както самото влачене, така и ударите. Удряха ме и преди това, кадрите не показват всичко. Най-грозният момент е заснемането на момичето. Тя се съпротивляваше през цялото време. доколкото си спомням, казваше да престанат. Подобно сексуално посегателство пред Министерския съвет вече повече от година не може да се установи! Това е просто срамно за цялата институция на МВР. След подобни случаи почваш да се съмняваш в себе си, каквото е било - както опитват да въздействат тоталитарните режими". 

Добавени коментари

То пък Мацурев?! публикува:
15 Август 2021 | 17:26
Такъв малоумен тип може ли да има мнение.Той и да има - знаем какво ще е! Като него си,ако някой предварително не му го е написал.
Член публикува:
15 Август 2021 | 14:22
А на Мацурев какво е мнението?

Добавете Вашия коментар

TOP