Без празнична заря и в София за Нова година

30 Декември 2021 | 11:10
0 коментара
Култура
Без празнична заря и в София за Нова година

София се отказва от зарята в новогодишната нощ, предава NOVA.

Два дни преди да посрещнем 2022 година, кметът Йорднака Фандъкова се присъедини към призива на Фондация "Четири лапи" общините да отменят новогодишното шоу с фойерверки.

Без заря остава и Стара Загора и Кюстендил. В столицата парите за пиротехника ще се използват за светлинно шоу в навечерието на Нова година. Светлинно шоу ще започне в 19:00 часа на 31 декември, съобщиха от Столична община.

Без празнична заря и в Кюстендил за Нова година

В рамките на 15 минути фасадата на Българската народна банка ще оживее в цветове и светлини на фона на български песни. Новогодишният поздрав за София е организиран от Столична община и следва съвременната тенденция за екологичен и щадящ начин за отбелязване на празнични събития. Продуцент на спектакъла е Добрин Векилов-Дони, а изпълнител на лазерновизуалното шоу - "Дани Лазер шоу".

„Съобразили сме се както с противоепидемичните мерки, така и с кампанията за ограничаване на ползването на фойерверки на „Четири лапи“, която подкрепяме от самото ѝ начало. Затова и София в момента изготвя наредба за регламентиране на използването на фойерверки, която очаквам да бъде приета в началото на 2022 г. и по която до момента в Общинския съвет има пълен консенсус от представителите на всички политически сили“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Обмислят ограничаване на фойерверки и бомбички на територията на София

"С нашата инициатива призоваваме и гражданите да не използват или поне да ограничат използването на фойерверки в празничните дни. Силният шум от гърмежите се отразява негативно както на бебетата, така и на децата в неравностойно положение и на животните.

Не на последно място това е един от факторите, които в пъти увеличава замърсяването на въздуха, особено при неблагоприятни метеорологични условия като липса на вятър и ниски температури, когато фините прахови частици не могат да се разсеят и остават във въздуха, който дишаме", каза още Фандъкова.  

Добавете Вашия коментар

TOP