Без Covid тест за влизане в Гърция при наличие на европейски сертификат

07 Февруари 2022 | 11:28
0 коментара
Общество
Без Covid тест за влизане в Гърция при наличие на европейски сертификат

Гърция премахна изискването за отрицателен тест при преминаване на границата за притежателите на европейския зелен сертификат, но за останалите пътуващи то остава в сила.

В същото време изтича валидността на сертификатите на много ваксинирани гърци, които не са си поставили бустерна доза ваксина срещу Covid. 

Здравното министерство в Атина анулира от днес над 300 хиляди сертификата без бустерна доза и преминали 7 месеца от втората. Притежателите им се считат за неваксинирани и са задължени да представят отрицателен тест при отиване на работа, както и в търговските магазини и заведенията.

За гърци и чужденци, ваксинирани в държави извън Европейския съюз, сертификатите се признават след легализация в Гърция. Ваксинираните в България преминават граница до 9 месеца след втората доза, но в страната за посещение на обществени места са валидни до 7 месеца. Сертификати с бустерна доза са без ограничения.

Властите тестват на избирателен принцип влизащите в страната.

От Съвета за контрол на пандемията предлагат ограничителните мерки да останат до края на февруари, а маските до началото на лятото.

Добавете Вашия коментар

TOP