Белица се гордее: Читалищният деец Мая Падарева получи престижното отличие „Златен век“

29 Май 2020 | 13:40
0 коментара
Култура

Дългогодишният секретар на Народно читалище „Георги Тодоров – 1885“ в Белица Мая Падарева, бе удостоена с Грамота „Златен век“, за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. Престижното отличие се присъжда от Министерството на културата, по повод 24 май, на дейци от различни области на културата и изкуствата, за техния принос за поддържането и разпространението на българските традиции и духовност у нас и по света.

„Съвсем неочаквано бе за мен това признание. Приятно съм изненадана, разбира се, усетих едно чувство на удовлетвореност, че все пак толкова години отдадена на работата на читалищната дейност, на хората в Белица, забравила дори семейството си, в по-голямата част от толкова дългата ми работа като читалищен секретар, наистина изпитах огромно удовлетворение. Това е една морална награда, която приемам не лично за себе си, а и за хората, за екипа, с когото работя, затова, че са винаги зад мен, че са имали доверие в моята работа. Така че, да, удовлетворена се чувствам и поласкана“ – коментира за Радио Благоевград Мая Падарева.

По думите й, Читалището е нейният живот, защото 35 години от него, е посветила на читалищната дейност.

„Много е важен екипът, с когото работиш. От 1987- ма година насам, ние изградихме с този екип много неща, попаднахме и в годините на прехода, години, които никога няма да забравя, но така или иначе, Читалището запази своята функция на извор на българщината, затова и постигнахме доста неща. Създадохме Историческия музей, който е в собствена сграда, започнахме да популяризираме туризма в общината, създадохме детски отдел в Библиотеката, разработихме много проекти и сме едни от първенците в страната по този показател“ – допълни още г-жа Падарева.

Тя уточни, че след дългоочаквания ремонт на Читалището преди три години, броят на самодейците значително се е увеличил. По време на пандемията са отпаднали основните читалищни дейности, но сега, след отпадането на забраната, има готовност за възобновяване на работата на групите и школите.

„В момента, работя от вкъщи, разработвам един проект към Националното сдружение на общините, който е свързан със създаването на Работилница за сувенири. Дано, бъде одобрен проектът, за да решим един голям проблем. Работилницата ще бъде настанена в Туристическия информационен център, за да бъде атракция за туристите, а и за да работят в нея талантливи хора, които да могат и да си изкарват някой лев“ – съобщи още Мая Падарева.

Добавете Вашия коментар

TOP