Бежанци на тумби прескачат границата, подиграват се с охраната на браздата в Тик-Ток

07 Август 2022 | 16:43
0 коментара
Криминално
Бежанци на тумби прескачат границата, подиграват се с охраната на браздата в Тик-Ток

Бежанци буквално на тумби прескачат оградата на границата. Дори не използват и алуминиевите стълби, а действат само с ръце и крака. За капак си правят клипове в Тик-Ток и ги озвучават с арабски хитове. От МВР пък заявиха пред медията ни, че натискът е скочил двойно през летните месеци. Днес служебният силов министър Иван Демерджиев отиде на инспекция на българско-турската граница.

Агенти на ДАНС са засекли, че от началото на лятото трафикантите масово са свалили цените за преминаване през България. Ако досега тя беше по 1000-1200 евро на човек, в момента е по Е800-900. „Причината е, че групите вече са от минимум 30-40 човека. По-лесно се минава през гори и планински райони. Температурите го позволяват“, обясниха агенти на родното ФБР. В същото време от гръцка и турска страна масово са започнали да пускат надуваеми лодки, които по р. Марица стигат до българския бряг. Само преди няколко дни афганистанка роди в такава лодка. Мигрантите в лодката пробвали да стигнат от турския окръг Одрин до Гърция. Гръцките граничари обаче за следващ път изтласкали незаконните мигранти назад към Турция.

Проверка на „Телеграф“ показва, че един от най-оборотните каналджии в момента се казва Мохамед. Той атакува всяка седмица границата ни по няколко пъти и води групи предимно от сирийски бежанци. В Тик-Ток публикува всяка своя крачка, като дори позира пред обектива. Кара бежанците да махат и да се усмихват. На един от клиповете се вижда как десетки мъже, облечени в черни спортни дрехи и черни раници на гърба, прескачат абсолютно необезпокоявани оградата на българско-турската ни бразда. Той снима и точното местоположение, което е написано на метална табелка, закрепена на мрежата. На друго видео каналджията изписва дори тарифата за преход през България на арабски, а след това озвучава с клип на египетски певец. Мохамед се е изгаврил в последното си творение в Тик-Ток. На него е накарал бежанците да полегнат на зелена поляна и да наредят край себе си багажи все едно са на пикник.

Граничари разказаха, че трафикантите превозват групите в момента най-вече с камиони, в ремаркета и тирове. Причината е, че групите са големи и не могат да бъдат блъскани в таксита както преди или в леки коли. Тук-там имало по някой джип, но вече се държало основно на тежките возила с големи каросерии. Преди месец беше хванат каналджия, натоварил група в багажното, който опита да избяга в района на Средец.

„За да не ги хванат, тъй като вече им беше осветен маршрутът през Ихтиман, трафикантите оставят бежанците в село Калугерово. Оттам тръгвали към Калотина, за да влязат в Сърбия.

Служебният МВР шеф на инспекция

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев бе на работно посещение на българско-турската граница в зоната на отговорност на РДГП – Елхово, казаха от МВР. Целта бе да се запознае на място с организацията на работа, динамиката на миграционните процеси и оперативната обстановка. Демерджиев отиде и в областната управа на Русе. На място бе обсъден трафикът на превозни средства през ГКПП Дунав мост – Русе.

Добавете Вашия коментар

TOP