Бедствено положение в Пирин планина! Три села са евакуирани заради пожара край Кресна!

25 Август 2017 | 00:01
1 коментара
Общество

Продължават усилията за овладяване на пожара край Кресненското дефиле. По разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на вътрешните работи Валентин Радев пътува за мястото и ще оглави работата на щаба по защита от бедствия и аварии, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Превантивно са евакуирани хората от три села. Няма загинали и пострадали. Засилено е присъствието на полицията за опазване на имуществото на хората, каза Николай Георгиев, кмет на община Кресна.

Евакуирани са жителите на село Сенокос, заради пожара в Кресненското дефиле. Това съобщи за „Фокус“ кметът на Симитли Апостол Апостолов. Той допълни, че тези мерки са предприети поради опасност от засягане от пожара на къщите в селото.

„По- голямата част от жителите вече са евакуирани в село Брежани, където те ще бъдат настанени в къщи за гости с всичко необходимо за тях. Кметът на село Брежани посреща хората на площада, а жителите на селата Ракитна и Мечкул се извозват със съдействието на кметовете на населените места“, уточни Апостол Апостолов. Кметът допълни, че има издадена заповед за обявяване на бедствено положение, ако това се наложи, но към момента всичко е под контрол.

24 пожарни автомобила от Благоевград, Сандански, Петрич, Банско, Разлог, Гоце Делчев, Кюстендил, около 100 пожарникари от няколко регионални дирекции на пожарната, над 40 служители на Югозападното горско стопанство с 14 специализирани автомобила, модулно формирование на МО, 2 булдозера, мобилен команден пункт са съсредоточени на мястото на пожара, който тръгна днес от района на симитлийското с. Мечкул и в следобедните часове се разрасна.

Директорът на ПБЗН главен комисар Николай Николов е на място и ръководи действията по спиране на разпространението на огъня, което ще е основната задача на огнеборците през нощта.

Сигналът за пожара в района на с. Мечкул е подаден около 13:50 ч. Първоначално пламъците са обхванали около 500 дка сухи треви и храсти, но огънят е навлязъл и в иглолистна гора. Към 19 ч. бяха засегнати над 6000 декара. Заради бурния вятър обаче и реалната опасност за живота на изпратените на място огнеборци, те са изведени от района на огъня.

Във връзка с възникнал пожар в района на Кресненското дефиле, по искане на Пожарна безопасност и защита на населението, ЧЕЗ Разпределение България изключи електропровод, осигуряващ електрозахранването на селата Сенокос, Мечкул и Ракитна в община Симитли, както и селата Стара Кресна и Ощава в община Кресна. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ Разпределение България.

Прекъсването на електрозахранването се налага за осигуряване на безопасната работа на екипите на Пожарната. След потушаване на пожара електрозахранването ще бъде възстановено.

 

Добавени коментари

кресна публикува:
25 Август 2017 | 00:17
леле канабисо на кресналии изгоре ебати орисията е немамеси късмет кой го фанаха на кой му изгоре от пожаро буро си беше прав ние сме проклето село

Добавете Вашия коментар

TOP