„Бедната“ България: Ролс Ройс и Тесла с рекорден ръст на продажбите

08 Декември 2023 | 12:42
0 коментара
Бизнес
България
Бедната  България: Ролс Ройс и Тесла с рекорден ръст на продажбите

Българите предпочитат да купуват все по-скъпи западни марки автомобили.

Rolls-Royce, Tesla и китайската DFSK са марките с най-голям ръст на българския автомобилен пазар през 2023 година, показва традиционната справка на Automedia.bg за новите регистрации в МВР.

Особено впечатляващи са 335-те процента увеличение в продажите на Tesla, напук на факта, че американската компания все още не е представена официално в България.


Общите регистрации на нови Tesla у нас тази година са повече от тези на Honda, Mitsubishi, Subaru и Isuzu, взети заедно.

 

С трицифрен ръст тази година могат да се похвалят още Cupra, MAN, Ssangyong, Isuzu и Piaggо, макар че при всички тях става дума за много ниска стартова база миналата година.

От големите пазарни играчи най-много се увеличават регистрациите на Skoda (62%), BMW (59% и възвърнато първо място в премиум сегмента у нас), Opel (52%) и Volkswagen (47%).

На другия полюс са компании като Mitsubishi (почти 70% спад), ГАЗ (-60%), Iveco (-49%), Fiat (-43%) и Jaguar (-42%).

На фона на колебанията в Европа, българският пазар на нови автомобили продължава да процъфтява, с общо 26.4% ръст на годишна база. Само през ноември новите регистрации са 3875. Вече няма никакво съмнение, че до края на годината психологическата граница от 40,000 нови автомобила ще бъде прехвърлена – за пръв път от 2019 насам и едва за втори в последните 15 години. Справката на Automedia.bg се отнася само до леки автомобили в категории M1 и N1, като имайте предвид, че „регистрации“ не е автоматично равно на „продажби“ – някои от тези бройки са регистрирани от самите дилъри като тестови или служебни автомобили.

Добавете Вашия коментар

TOP