BBC: Банско e най-големия хит в света сред работещите от разстояние

04 Октомври 2023 | 13:39
0 коментара
Общество
Благоевград
BBC: Банско e най-големия хит в света сред работещите от разстояние
Разположен в подножието на Пирин планина, живопосният град Банско тихо се превърна в един от най-новите центрове за работа от разстояние в света през последните години.

Пристигайки в Банско за първи път, може да почувствате, че сте се пренесли в едни по-идилични времена. Щъркелите гнездят на телеграфни стълбове, баби със забрадки клюкарстват под ябълкови дървета по ъглите на улиците, а роми на каруци пришпорват конете си по пътя. Над червените покриви, мраморните върхове на Пирин планина в югозападна България се издигат над покрити с борови склонове, надвисвайки над града и неговия ски курорт като разгърнати криле на приклекнал дракон.

В един топъл ден по-рано това лято повече от 700 предприемачи и хора със свободни професии препълниха кафенетата на този град с население от 10 000 души, докато езиците от иврит до японски изпълваха пространството. В сграда на централния площад млад германец възхваляваше достойнствата на четиричасовата работна седмица пред препълнена зала, докато в местния парк стотици дигитални номади слушаха своите връстници да говорят по теми, вариращи от изкуствения интелект и мрежови стратегии до здравни съвети. Вечерта посетителите на фестивала танцуваха и пиеха през нощта в бар на открито.

Сега, в своята четвърта година, Bansko Nomad Fest се превърна от малко събиране в най-големия годишен празник на дигиталния номадски живот в света. Това едноседмично събитие включва десетки беседи, излъчвани на живо, групови вечери и дейности като партита с лагерни огньове и рафтинг, организирани от малка армия доброволци.

Нарастващото множество дигитални номади в Банско е най-видимо по време на фестивала, но това е само част от цялата картина. Според онлайн портала Nomad List градът е "най-последователно разрастващият се център за работа от разстояние" в света през последните пет години. От 2018 г. насам той е нараснал с 231%, повече от Варшава, Мадрид и любимия на технологичните медии Талин.

Това изглежда донякъде необичайно: проучванията сочат, че дигиталните номади обикновено предпочитат крайбрежните градове (Лисабон, Барселона), островите и плажните дестинации (Мадейра, Канарските острови, Бали). Защо все повече хора се насочват към малък планински курорт във вътрешността на България?

Историята започва с Матиас Цайтлер, германски предприемач, който пристига в Банско през 2016 г., докато проучва местата, където да създаде коуъркинг пространство. Цайтлер е привлечен от природната красота на района и практическите му предимства: бърз Wi-Fi, достъпни разходи за живот и ниски данъци - които, само 10% за физически и юридически лица, са сред най-ниските в Европа.

"Дойдохме тук през лятото с няколко приятели, наехме къща и решихме, че това може да бъде добро място за наша база", казва Цайтлер. През 2016 г. той открива първото пространство за съвместна работа в града, Coworking Bansko, което се разраства бързо, а през 2020 г. стартира Bansko Nomad Fest, чиито 729 налични билета са разпродадени през 2023 г.

В момента в Банско живеят повече от 300 работещи от разстояние през всеки месец, като броят им се увеличава по време на ски сезона. Въпреки че прекарването на сутринта на пистите и прибирането на работа до обяд със сигурност е част от привлекателността, Банско отговаря и на други изисквания. След като снеговете се стопят, горите, тюркоазените езера и суровите върхове на съседния национален парк "Пирин", включен в списъка на ЮНЕСКО, предлагат много възможности за отдих на открито - от пешеходни преходи до колоездене и конна езда.

"Това, което наистина отличава Банско, е колко спокойна, приятелска и гостоприемна е общността тук", заяви Камил Поар, френски маркетинг мениджър, която идва тук с партньора си от 2018 г. насам. "Напомняме си за това всеки път, когато се връщаме от нашите пътувания и се включваме отново в социалния живот на Банско."

Наборът от социални събития е зашеметяващ, като включва класове по салса, организирани вечери, настолни игри, спорт, екскурзии до горещи извори, викторини и барбекюта. Много от тях са отворени за всички - дигитални номади или не. "Когато се появят за първи път, много хора казват: "О, малко е тихо. Не съм сигурен, че има нещо, с което да се занимавам", каза Беки Ботйер, която ръководи пространството за коуъркинг Altspace. "В рамките на два-три дни те казват: "Не мога да излизам повече. Трябва да си взема почивен ден".

"Хората в Банско харесват тази международна атмосфера", отбеляза заместник-кметът Сашка Въчкова, която обясни, че увеличаващият се брой на чуждестранните и смесените семейства в града - включително украинските бежанци - създава мултикултурна атмосфера в училищата. "Имаме един клас, в който има ученици от осем държави. Всички те говорят български, някои от тях не толкова добре - но те са деца, ще се научат".

Някои дългосрочни дигитални номади изграждат връзки с местната общност, като холандско-колумбийския предприемач Хосе Фиало, който управлява BanskoLab - кафене и културен център, където децата могат да посещават езикови курсове и образователни семинари.

Общността на емигрантите в Банско включва много "криптобратя", лайф коучове и уелнес гурута, заради които движението на дигиталните номади често е обект на шеги. Но има и програмисти, видеооператори, стендъп комедианти, дизайнери, учители по английски език, художници, преводачи и дори учени, представляващи десетки националности.

Сега в града има девет коуъркинг пространства, управлявани от четири компании.

Българските ИТ работници Димитър Дурчов и Димитър Вичев се завръщат от чужбина, за да започнат бизнеса, след като забелязват ниша за интелигентно коуъркинг пространство в корпоративен стил - "приветливо място, където се чувстваш като у дома си, но не достатъчно у дома, така че да се разсейваш от работата", казва Вичев. Както обясняват те, Банско привлича не само чуждестранни дигитални номади - българи също се възползват, като се оттеглят от София или дори се преместват от чужбина.

"Живеех в Лондон със семейството си от 12-годишен и си мислех, че никога повече няма да живея в България", каза Владимир Димитров, който се мести в Банско преди пет години, след като разбира, че може да съчетае онлайн работата със сноуборда и планинското колоездене. "Освен това разходите за живот бяха много по-ниски, така че това беше напълно логично."

Случаят на Димитров илюстрира една нарастваща тенденция: някои номади толкова харесват спокойния начин на живот в Банско, че "пускат корени си". Имотите са евтини по западните стандарти и макар че цените се покачват, те остават достъпни - апартамент с една спалня струва 40 000-70 000 евро. (Всеки може да си купи апартамент в България, но само тези, които имат право на пребиваване, могат да купуват земя). Месечният наем също е сравнително евтин (апартаментите с една спалня струват 300-500 евро).

Според Ели Цонева, местен агент на недвижими имоти, на номадите се падат около 5% от продажбите в Банско, като на пазара преобладават други чуждестранни инвеститори. "Тридесет процента от купувачите на нашата агенция са българи", казва тя.

Добавете Вашия коментар

TOP