Бавният сърдечен ритъм при юношите е свързан с престъпно поведение

10 Септември 2015 | 03:53
0 коментара
Любопитно
Бавният сърдечен ритъм при юношите е свързан с престъпно поведение

Младежи в края на юношеската възраст, чийто сърдечен ритъм в покой е бавен, са изложени на по-голям риск да развият агресивно престъпно поведение в по-късна възраст. 

 

До такъв извод са стигнали шведски учени, чието изследване бе публикувано в САЩ. То е проведено сред повече от 700 000 мъже и юноши и показва, че онези, чието сърце е биело по-бавно покой в юношеска възраст /под 60 удара в минута/ са изложени с 39% повече на риска да извършат престъпления, свързани с насилие, в зряла възраст в сравнение с онези с по-бърз сърдечен ритъм - над 83 удара в минута. Учените смятат, че този резултат се дължи на психологическото въздействие на сърце, което бие бавно. Знае се, че хора, чийто сърдечен ритъм е по-бавен, трудно изпитват ентусиазъм или възбуда. Във връзка с това те имат склонност да предприемат действия, които да им донесат такива емоции и затова поемат повече рискове.

Бавният пулс в спокойно състояние на организма, се свързваше и досега с антисоциално поведение при деца и юноши, но не се знаеше, че това може да бъде индикатор за агресивни престъпни деяния при пълнолетни хора.

Добавете Вашия коментар

TOP